Ευλογιά των πιθήκων: «Ο χρόνος τελειώνει» για τη συγκράτηση της επιδημίας

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου τα κρούσματα στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσουν τα 28.000

Το χρονικό περιθώριο για αναχαίτιση της επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων τελειώνει, προειδοποιούν σύμβουλοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς ο ιός διαδίδεται με εκθετικό ρυθμό και προοιωνίζεται κρίση διαρκείας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες και μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τα 17.800 περιστατικά σε 70 χώρες.

Στην Ευρώπη, προβλέπει ο ΠΟΥ, τα κρούσματα προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 27.000 μέχρι τις 2 Αυγούστου. Προβλέψεις για το τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι δύσκολο να γίνουν, είπαν στο Reuters ειδικοί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πάντως προέβλεψαν ότι ο ιός θα συνεχίσει να διαδίδεται για πολλούς μήνες ή και περισσότερο.

 

«Είναι πλέον σαφές ότι ο παράθυρο κλείνει» για συγκράτηση της εξάπλωσης, δήλωσε η Αν Ριμουά, μέλος της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα.

Η πλειονότητα των μελών της επιτροπής τάχθηκε κατά της κήρυξης επείγουσας κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση να ταχθεί με τη μειοψηφία και να κηρύξει έκτακτη ανάγκη.

Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε το Reuters τόνισαν ότι πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο της απόφασης του ΠΟΥ, όπως αύξηση των εμβολιασμών και των διαγνωστικών εξετάσεων, απομόνωση των κρουσμάτων και ιχνηλάτηση των επαφών τους.

«Η μετάδοση είναι ξεκάθαρα ανεξέλεγκτη» δήλωσε ο Αντουάν Φλαχό, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία στη Γενεύη, επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η επιδημία πιθανότατα δεν θα κορυφωθεί για τουλάχιστον 4 με 6 ακόμα μήνες, ή μέχρι να εμβολιαστούν ή να μολυνθούν όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Στη Βρετανία, περίπου 125.000 άτομα εκτιμάται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Κίνδυνος εδραίωσης στην Ευρώπη

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ασθένεια στην οποία ελάχιστη προσοχή είχε δοθεί όσο παρέμενε ενδημική στην Αφρική. Έγινε πηγή παγκόσμιας ανησυχίας όταν καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη τον Μάιο.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση και τα χαρακτηριστικά επώδυνα εξανθήματα που υποχωρούν σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Στην τρέχουσα επιδημία έχουν αναφερθεί μόνο 4 θάνατοι, όσοι στην Αφρική.

Εκτός της αφρικανικής ηπείρου, ο ιός μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, αν και έχουν εκφραστεί ανησυχίες για δυνητική μετάδοση σε άλλες ομάδες όπως τα παιδιά.

Στη Γενεύη, η ομάδα του Φλαχό χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσει τρία σενάρια εξάπλωσης: μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, εξάπλωση σε άλλες κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά και η μετάδοση από τον άνθρωπο στα ζώα.

Το τελευταίο σενάριο θα ήταν και το πιο ανησυχητικό, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες δεξαμενές του ιού σε πληθυσμούς άγριων ζώων, όπως συμβαίνει σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, τόνισε ο Φλαχό.

Η διόγκωση της επιδημίας θα έδινε επίσης την ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί ώστε να διαδίδεται πιο εύκολα.

Την Τρίτη, γερμανοί ερευνητές παρουσίασαν προδημοσίευση μελέτης που εντοπίζει μεταλλάξεις σε ένα από τα 47 κρούσματα που εξέτασαν, μεταλλάξεις που δυνητικά επιταχύνουν τη μετάδοση.