Συνήθως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μπαίνει σε προτεραιότητα το χειμώνα, λόγω των ιώσεων και της εποχικής γρίπης.
Όμως το ανοσοποιητικό σύστημα για να παραμείνει ισχυρό, θα πρέπει λειτουργεί καλά όλο το χρόνο, για έτσι μας προστατεύει από λοιμώξεις, αναγνωρίζοντας και καταστρέφοντας επικίνδυνους μικροοργανισμούς.
Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκονται σε αφθονία την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι η ιδανική ευκαιρία για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.
Οι σούπερ τροφές που μπορούμε να βρούμε τώρα εύκολα
Πορτοκάλι, ακτινίδιο, φράουλα, λεμόνι
Η βιταμίνη C είναι από τις σημαντικότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Μια διατροφή ενισχυμένη σε βιταμίνη C, φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας και των συμπτωμάτων της γρίπης. 3 έως 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C την ημέρα, αρκούν για να μας εξασφαλίσουν μια προστατευτική δράση.
Κόκκινες πιπεριές
Περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από τα εσπεριδοειδή καθώς είναι και πλούσιες σε βήτα καροτένιο, που προφυλάσσει το δέρμα σας.
Όλα τα είδη “berries”
Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές χρωστικές των φυτών που δίνουν στα μούρα τις λαμπρές αποχρώσεις τους, συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της μνήμης, δείχνει η έρευνα.
Ταχίνι
Μπορούμε φυσικά να το τρώμε όλο το χρόνο όμως συνηθίζεται πολύ κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μερικά από τα ευεργετικά του συστατικά.
Περιέχει επίσης 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθειονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά.
Χρήσιμες συμβουλές για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μέσω της διατροφής μας
• Τρώτε περισσότερα εσπεριδοειδή και πίνετε τουλάχιστον 2 χυμούς ημερησίως για την βιταμίνη C και τα βιοφλανοειδή που περιέχουν.
• Αυξήστε τη πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο όπως σπανάκι, αμύγδαλα και σαρδέλες.
• Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο όπως οστρακοείδη, ολικής αλέσεως δημητριακά και καρύδια Βραζιλίας.
• Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D όπως μουρουνέλαιο, σαρδέλες, κρόκοι αυγών, λιπαρά ψάρια.
• Πίνετε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς λαχανικών από φυλλώδη χόρτα όπως λάχανο, σπανάκι, παντζάρια και καρότα, και τσάι από βότανα
• Τρώτε λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.
• Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης.
• Αυξήστε την κατανάλωση σε σκόρδο και κρεμμύδι, καθώς αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αξία του σκόρδου στην καταπολέμηση των λοιμώξεων στην πρόληψη της χοληστερόλης και της σκλήρυνσης των αρτηριών έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια.
• Πικάντικες τροφές θα σας καθαρίσουν το ιγμόρειο, τη μύτη και τους πνεύμονες σας.
• Αποφύγετε το αλκοόλ.
• Πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ο ρόλος της βιταμίνης D
Το ανοσοποιητικό είναι ένα πολύπλοκο σύστημα γι’ αυτό και έχει πολλούς “συμμάχους” που συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του. Η βιταμίνη D αναδεικνύεται σε έναν από αυτούς, προστατεύοντας τον οργανισμό με πολλαπλούς τρόπους.
Το 80% της απαιτούμενης βιταμίνης D παράγεται στο δέρμα μας ύστερα από επαφή με το φως του ήλιου και το υπόλοιπο 10-20% μπορεί να συμπληρωθεί με μια ισορροπημένη διατροφή.
Πηγή: the toc