Εμβόλιο AstraZeneca: Δε συνδέεται με θρομβώσεις η δεύτερη δόση

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας

Απομακρύνεται ο κίνδυνος για σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης και θρομβοπενίας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

 

 

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας που δημοσιεύεται στο Lancet, η πρώτη δόση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca συνδέεται με μικρή αύξηση του κινδύνου για σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης και θρομβοπενίας, όχι όμως και η δεύτερη δόση.

Η μελέτη υπολογίζει ότι ο επικίνδυνος συνδυασμός θρόμβων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τη λήψη της πρώτης δόσης είναι 8,1 περιστατικά ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων.
Αντίθετα, ο κίνδυνος μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι 2,3 ανά εκατομμύριο, συγκρίσιμος με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο ανεμβολίαστος γενικός πληθυσμός.

Το ζήτημα των παρενεργειών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά το ζήτημα των παρενεργειών από τον Μάρτιο και παραδέχεται ότι τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, που βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία ιικού φορέα, προκαλούν σπάνια θρόμβωση σε συνδυασμό με θρομβοπενία.

Τι λέει ο ΕΜΑ

Ο ΕΜΑ έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τον κίνδυνο. Ωστόσο, συστήνει σε όσους εμφάνισαν τη σπάνια παρενέργεια να αποφύγουν τη δεύτερη δόση του Astra και να χρησιμοποιήσουν άλλο εμβόλιο.

Η Astra Zeneca εξέτασε περιστατικά που είχαν καταγραφεί στη βάση δεδομένων ασφαλείας της εταιρείας έως τις 30 Απριλίου και αφορούσαν παρενέργειες που εκδηλώθηκαν εντός 14 ημερών από τη λήψη της πρώτης ή της δεύτερης δόσης.

Τι υποστηρίζει η Astra Zeneca

Η AstraZeneca και υποστηρίζει ότι «η αυξημένη προσοχή των μέσων ενημέρωσης στις παρενέργειες μπορεί να οδήγησε σε λανθασμένη κατηγοριοποίηση συμβάντων».
Αναγνωρίζει πάντως ότι ορισμένα κρούσματα μπορεί να διέφυγαν στην ανάλυση λόγω μη αναφοράς τους από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.