Η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αρχικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών. Οι διεργασίες, τόσο σε επιστημονικό σκέλος, όσο και σε επιχειρησιακό, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αργότερο το Σεπτέμβριο.
Ευάλωτες κατηγορίες, και πιο συγκεκριμένα ανοσοκατασταλμένοι και ηλικιωμένοι, αναμένεται να είναι οι πρώτες ομάδες που θα λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Όσον αφορά το γενικό πληθυσμό, εδώ υπάρχει ερωτηματικό, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη για πόσο διάστημα θα είναι προστατευμένοι, δεδομένων και των μεταλλάξεων του ιού.
Σημειώνεται πως ήδη στο Ισραήλ έχει αρχίσει να χορηγείται η τρίτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. “Περιμένουμε κι άλλες μελέτες που θα δείξουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου” δήλωσε αναφορικά με τη μελέτη της Pfizer (ότι η τρίτη δόση μπορούσε να καλύψει τη μετάλλαξη Δέλτα ως 11 φορές περισσότερο) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού ανέφερε χαρακτηριστικά πως ” υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί. Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία οπότε θα χρειαστεί τρίτη δόση. Επομένως περιμένουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους θα χρειαστεί τρίτη δόση”.
Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εμβολιασμό ανοσοκατεσταλμένων, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων, ακόμα και τον Σεπτέμβριο, εφόσον η Επιτροπή Εμβολιασμών δώσει το πράσινο φως.
Σύμφωνα επίσης με το γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, οι επίσημοι φορείς και σε διεθνές σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη όσον αφορά την τρίτη δόση. Αναμένεται η τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου και σε εθνικό επίπεδο τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
“Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι. Τις κατευθυντήριες οδηγίες θα μας τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανάλογα με αυτές θα κινηθούμε. Δεν φαίνεται να χρειάζεται τίτλος αντισωμάτων” είχε αναφέρει στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.