Έκτη η Ελλάδα παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα εδώ και χρόνια, με την εύκολη πρόσβαση στο «γρήγορο» φαγητό, τον περισσότερο χρόνο απέναντι στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής να «ενοχοποιούνται» για τα αυξανόμενα ποσοστά στη Δύση

Ένα φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό και αναμενόμενο, δεδομένων των σύγχρονων διατροφικών συνηθειών, αλλά και των σχετικών στατιστικών στοιχείων για τα παιδιά στη χώρα μας, έφερε για άλλη μία φορά στην επιφάνεια η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα. Η χώρα μας κατέχει, λοιπόν, την έκτη θέση, μεταξύ 198 χωρών.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΠΟΥ για το 2022, το 14,6% των παιδιών στην Ελλάδα, ηλικίας έως 5 ετών, έχει υψηλότερο από το φυσιολογικό βάρος. Το ποσοστό βρίσκεται στο μέσο από το αντίστοιχο της

Λιβύης, που βρίσκεται στην πρώτη θέση (28,7%), αλλά είναι πολλαπλάσιο από εκείνο της Μιανμάρ (0,8%) που διατηρεί την καλύτερη θέση παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί πως στη χειρότερη δεκάδα δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα εδώ και χρόνια, με την εύκολη πρόσβαση στο «γρήγορο» φαγητό, τον περισσότερο χρόνο απέναντι στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής να «ενοχοποιούνται» για τα αυξανόμενα ποσοστά στη Δύση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, πάνω από 37.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο εντάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι στις αρχές του αιώνα μας.

 

 

*Βασίλης Βενιζέλος/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Πέμπτη 25 Μαΐου