Quantcast

Εκρηκτικό μείγμα η συνύπαρξη κορωνοϊού με την εποχική γρίπη, επισημαίνει ο Λαζανάς

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ

Θιασώτης της καθολικής χρήσης μάσκας και των πολλών τεστ για τον κορωνοϊό στην κοινότητα, δήλωσε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς.

Η συνύπαρξη του νέου κορωνοϊού με την εποχική γρίπη είναι χωρίς αμφιβολία ένα εκρηκτικό μείγμα και θα είναι ευχής έργον να εμβολιαστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού για να αποκτήσει ανοσία για τη γρίπη, αναφέρει ο κ. Λαζανάς μιλώντας στο Πρακτορείο FM. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό 100% κι όσο περνάνε τα χρόνια, έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Δηλαδή τα άτομα τρίτης ηλικίας σε ένα ποσοστό 40-50% το πολύ να κάνουν αντισώματα. Και βέβαια η χρήση της μάσκας, που εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι καθολική, προστατεύει και από τη μετάδοση της γρίπης. Αυτό φάνηκε και στην Αυστραλία, που αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχει γρίπη, τα κρούσματα της μειώθηκαν, λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας για τον κορωνοϊό».

Για το τεστ που κάνει ταυτόχρονη ανίχνευση γρίπης και Covid-19, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα, ο κ. Λαζανάς λέει ότι όντως υπάρχει αυτό το τεστ, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή και δεν έχει δοκιμαστεί. «Θα είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα να έχουμε ένα τέτοιο αντιδραστήριο, το οποίο θα διευκολύνει κυρίως τα επείγοντα, γιατί θα έχουν τους χειμερινούς μήνες πολύ μεγάλη προσέλευση, ιδίως από παιδιά. Μπορεί να έχει πάρει έγκριση, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί άδεια πουθενά. Δεν υπάρχει επίσημα στο εμπόριο».

Ο φόβος, το πιο κοινό στοιχείο του AIDS με τον κορωνοϊό

Για τα κοινά στοιχεία μεταξύ AIDS και SARS-CoV-2 ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑIDS, αναφέρει ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος φόβος. Φόβος στη μετάδοση, φόβος στην αντιμετώπιση, φόβος για το στίγμα (με ανθρώπους που δεν θέλουν να πάνε να κάνουν εξέταση, γιατί φοβούνται ότι θα στιγματιστούν).

«Υπήρξε άλλωστε μερίδα του κόσμου που απομόνωσε κάποια άτομα που νόσησαν με κορωνοϊό. Και βέβαια υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα στο πως αντιμετωπίζεται μία επιδημία. Δηλαδή προσπαθείς να ανακαλύψεις όσους γίνεται περισσότερους, που έχουν προσβληθεί από το νόσημα. Αυτό κάναμε με το AIDS, προσπαθούσαμε να τους βρούμε, να τους οδηγήσουμε στα νοσοκομεία, να τους οδηγήσουμε στις μονάδες να θεραπευθούν. Γιατί αν πάρουν θεραπεία, αυτόματα μειώνεται το ιικό φορτίο στην κοινότητα, και μειώνεται η μεταδοτικότητα. Βέβαια στον κορωνοϊό δεν υπάρχει θεραπεία. Και για αυτό είμαι θιασώτης των τεστ, από την αρχή και λέω ότι όσα περισσότερα τεστ γίνουν στην κοινότητα, και όσο περισσότερο κόσμο βρούμε να απομονώσουμε, να τους βάλουμε σε καραντίνα, τόσο μειώνεται η μετάδοση».

«Σε μια εβδομάδα θα φανούν τα αποτελέσματα»

Σε ερώτηση για το πότε θα φανεί αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδίδουν και αν η επιστημονική κοινότητα θα περιμένει το γνωστό 14ήμερο για να βγάλει συμπεράσματα ο κ. Λαζανάς απαντά: «Τα μέτρα επανεκτιμώνται. Θεωρώ ότι σε μία εβδομάδα μπορεί να δει κανείς αν υπάρχουν αποτελέσματα και πως πηγαίνει η πορεία των κρουσμάτων. Αν υπάρχει μία τρομακτική αύξηση από μέρα σε μέρα κανένας δεν θα περιμένει ούτε 7 ούτε 14 ημέρες για να πάρει κάποια πιο δραστικά μέτρα».