«Έχουμε τρόπο προστασίας που είναι ο έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Αιματολογίας και Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα.
«Δηλαδή τα δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι η μια δόση του εμβολίου προστατεύει στο μισό περίπου από τον πλήρη εμβολιασμό», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Είναι μια μετάλλαξη η οποία προσδίδει στον ιό μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τα άλλα στελέχη που ξέραμε μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος αλλά επειδή είναι πιο μεταδοτικός σημαίνει ότι εκεί που θα μολυνθούν 10 άτομα μπορεί να μολυνθούν 50 ή και περισσότερα επομένως μπορεί να τύχει κάποιο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο λόγω κάποιων άλλων νοσημάτων να προσβληθεί και να νοσήσει βαρύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Επίσης φαίνεται ότι μπορεί να έχουμε μια τροποποίηση των συμπτωμάτων δηλαδή λιγότερα προβλήματα από το αναπνευστικό, πιο πολλά προβλήματα από το γαστρεντερικό. Κοιλιακό άλγος, διάρροιες, κεφαλαλγία», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με τη συζήτηση που άνοιξε η Γερμανία για τους Βρετανούς τουρίστες, ο κ. Δημόπουλος επισήμανε: «Αυτό δημιουργεί προβλήματα αλλά δυστυχώς στη Μεγ. Βρετανία επικρατεί πια το στέλεχος αυτό οπότε καταβάλλεται μια προσπάθεια να μην γίνει ευρεία διάδοση και σε άλλα κράτη».
Αναφορικά με την έκθεση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για την κάλυψη που προσφέρουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δ, σημείωσε: «Αυτό που κάναμε είναι ότι αποδελτιώσαμε πρόσφατες δημοσιεύσεις ή δημοσιεύσεις οι οποίες είναι σε φάση παρουσίασης σε περιοδικό και φαίνεται όντως ότι όταν ο εμβολιασμός είναι πλήρης αποφεύγεται τουλάχιστον η σημαντική νόσηση δηλαδή προλαμβάνει κανείς το να χρειαστεί κάποιος το να μπει στο νοσοκομείο».
«Μπορεί να μολυνθεί, μπορεί να έχει ελαφρά συμπτώματα αλλά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων το καθοριστικό τους σημείο είναι να αποφύγουμε τη νοσηλεία φαίνεται ότι επιτυγχάνεται με τα εμβόλια που έχουμε σήμερα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
«Σε εσωτερικούς χώρους εξακολουθούμε να φοράμε τη μάσκα, κρατάμε τις αποστάσεις όσο γίνεται, αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα και ακόμα και όταν είμαστε έξω σε χώρο που έχει συγχρωτισμό προσπαθούμε να έχουμε το νου μας ότι είμαστε σε κάποιο αυξημένο κίνδυνο», κατέληξε.