Quantcast

Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ: Γιατί οι μάσκες σώζουν ζωές

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ

Τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου «Οι μάσκες σώζουν ζωές» που δημοσίευσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, Φράνσις Κόλινς, συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ο δρ Κόλινς σημειώνει ότι φοράμε τις μάσκες μας εκτός σπιτιού όχι απαραίτητα για να προστατευτούμε οι ίδιοι αλλά για να προστατεύσουμε τους υπολοίπους. Ο καθένας από μας μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού και κατά την περίοδο επώασης να μεταδώσει τον ιό σε πολλά επίνοσα άτομα χωρίς να το γνωρίζει. Ποιος είναι όμως ο βαθμός προστασίας που προσδίδει η μάσκα;

Σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό είναι η απάντηση, σύμφωνα με σχετική διεθνή μελέτη των Worby CJ και συνεργατών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications. Το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν έδειξε ότι, αν υπήρχε καθολική εφαρμογή υφασμάτινης μάσκας σε μια κοινότητα, αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των θανάτων.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν οι διαφορετικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας τόσο μεταξύ διαφορετικών Πολιτειών στις ΗΠΑ όσο και σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης ώστε να μελετήσουν πολλά σενάρια μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 σε έναν πληθυσμό ανάλογα με τον βαθμό χρήσης μάσκας από τον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος ήταν ο προσδιορισμός του αριθμού των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 σε κάθε σενάριο. Όπως αναμενόταν, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 μειωνόταν καθώς η διαθεσιμότητα και η χρήση μάσκας προσώπου αυξάνονταν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να διατίθενται κατά προτεραιότητα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες είναι και αυτές αρκετά αποτελεσματικές και μειώνουν τη θνητότητα από COVID-19, ειδικά όταν η εφαρμογή τους είναι ευρεία.

Επιπρόσθετα, ο δρ Κόλινς σημειώνει ότι μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι, παρόλο που ο σκοπός της μάσκας είναι πρωτίστως η πρόληψη της μετάδοσης από αυτόν που τη φοράει στους υπόλοιπους, μπορεί να συμβάλει επίσης στη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 που δέχεται αυτός που τη φοράει, το οποίο μπορεί να οδηγεί σε ηπιότερη λοίμωξη.

Εν κατακλείδι, ο δρ Κόλινς μάς προτρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ τη μάσκα μας όταν βγαίνουμε από το σπίτι και να γίνουμε και εμείς μέρος της προσπάθειας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης και να σώσουμε ζωές.