Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφορικά με τον ρυθμό διάδοσης του κορωνοϊού.
Καθώς την Τρίτη, για δεύτερη μέρα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ήταν λιγότερα από 200, οι ενδείξεις δείχνουν αν μη τι άλλο, σταθεροποίηση. «Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι έχουμε σταθεροποίηση. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη είναι αν έχουμε τάσεις μείωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Δερμιτζάκης.
Επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την ζωντανή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα, ο κ. Δερμπιτζάκης σημείωσε πως κάποια μέτρα απέδωσαν. «Σίγουρα έχουν αποδώσει κάποια μέτρα, πιθανότατα η μάσκα και τα στοχευμένα μέτρα που ανέφερε κι ο κύριος Μαγιορκίνης» είπε συγκεκριμένα. «Νομίζω είναι πολύ συγκρατημένη η αισιοδοξία μας, υπάρχει όμως» συνέχισε.
Όλο και νεότεροι σε ηλικία οι θετικοί στον κορωνοϊό
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό ολοένα και μειώνεται. «Δεν μου κάνει εντύπωση, διότι ένα μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται σε συμπεριφορές που αφορούν τους νέους…» είπε τονίζοντας πως κατά τη γνώμη του οι ασυμπτωματικοί νεαρής ηλικίας μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι.
«Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσοι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν, άκουσα τον κ. Μαγιορκίνη ότι είναι λιγότεροι από το Μάρτιο, εγώ θα διαφωνήσω, εγώ εκτιμώ είναι πολύ περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί» σημείωσε ο καθηγητής Γενετικής.
«Κυκλοφορούν πάρα πολλοί νέοι που είναι θετικοί δεν το ξέρουν γιατί έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Αυτούς που ταυτοποιήσαμε είναι πολύ χαμηλότερης ηλικίας από τους παλαιούς γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όπως και οι διασωληνωμένοι δεν αποτελούν ακριβή παράγοντα για την εκτίμηση των κρουσμάτων» εξηγησε. «Έχουν απομονωθεί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, έχουν ή είχαν μείνει πολύ ελεύθεροι οι νέοι με μεγάλη μετάδοση» του κορωνοϊού πρόσθεσε.