Χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο; Τι απαντούν ειδικοί

Μια ειδικός σε θέματα υγιεινής στην Αγγλία δήλωσε ότι ο μόνος λόγος που πλενόμαστε είναι για να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί

Φανταστείτε μια ζωή χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το πόσο ζεστό είναι το νερό του ντους ή μια ζωή όπου δεν θα χρειάζεται καν να κάνετε μπάνιο.

Μια ειδικός σε θέματα υγιεινής στο Λονδίνο, εξήγησε ότι ο μόνος λόγος που κάνουμε ντους είναι επειδή είναι «κοινωνικά αποδεκτό».

Η καθηγήτρια Sally Bloomfield, της Σχολής Υγιεινής και Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC Radio: «Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο και ντους κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να κάνουμε μπάνιο και ντους καθόλου».

 

Και συνέχισε: «Υπάρχουν μικρόβια στο σώμα μας που παράγουν δυσάρεστες οσμές, αλλά δεν είναι επιβλαβή για εμάς. Και ο λόγος που κάνουμε μπάνιο και ντους είναι ότι θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτές τις οσμές και θέλουμε να αισθανόμαστε άνετα. Αυτό είναι ωραίο – αλλά όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών, δεν είναι πραγματικά σημαντικό».

 

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι για να απαλλαγούμε από τον ιδρώτα, για να νιώθουμε πιο άνετα. Αυτοί είναι λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους κάνουμε κυρίως ντους».

Η καθηγήτρια στο τέλος ρωτήθηκε αν εφαρμόζει αυτά που πρεσβεύει, με την ίδια να απαντά: «Κάνω ντους κάθε μέρα στο πλαίσιο του πλυσίματος των μαλλιών μου. Τυχαίνει να είμαι ματαιόδοξη και μου αρέσει τα μαλλιά μου να φαίνονται ωραία».

Παρά την θεωρία της περί μπάνιου, η Bloomfield τόνισε πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας για να αποτρέψουμε την εξάπλωση λοιμώξεων και ασθενειών. «Είμαστε πολύ μπερδεμένοι σχετικά με τη διαφορά μεταξύ καθαριότητας και υγιεινής. Η καθαριότητα είναι αυτό που κάνουμε για να δείχνουμε και να νιώθουμε καθαροί, αλλά η υγιεινή είναι ο καθαρισμός που κάνουμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση μικροβίων.

Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως όταν χειριζόμαστε ωμά τρόφιμα, όταν έχουμε χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, όταν έχουμε αγγίξει πολλές επιφάνειες τις οποίες γνωρίζουμε ότι έχουν αγγίξει πολλοί άλλοι πριν από εμάς».