Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σταθερή απουσία σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να αποτελεί σημάδι ανθυγιεινών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή η υπερκατανάλωση φαγητού, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Για τη νέα μελέτη εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία και τις απαντήσεις 20.000 ανδρών και γυναικών σε ερωτηματολόγια για πάνω από μια δεκαετία, στην Ιαπωνία.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες άνω των 40 ετών που είχαν χαμηλή λίμπιντο είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο ήταν μιάμιση φορά μεγαλύτερος.
Τα ευρήματα παρέμεναν ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, υποκείμενα προβλήματα υγείας, τα επίπεδα άσκησης και άλλες μεταβλητές. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι κακές συνήθειες μειώνουν τη σεξουαλική ορμή των ανδρών.
Οι συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Yamagata δήλωσαν: «Αν και η σεξουαλική δραστηριότητα και η σεξουαλική ικανοποίηση θεωρούνται ωφέλιμες για την ψυχική υγεία και την ευημερία σε μεγαλύτερες ηλικίες, δεν έχει διερευνηθεί αρκετά η σχέση μεταξύ σεξουαλικού ενδιαφέροντος και μακροζωίας. Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει προοπτικά τη συσχέτιση μεταξύ του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και του θανάτου από κάθε αιτία, αλλά και της θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακών και καρκίνου».
Το δείγμα αποτελούνταν από 8.558 άνδρες και 12.411 γυναίκες και οι επιστήμονες μελέτησαν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίων σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν χαμηλότερη λίμπιντο, ωστόσο οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν σχέση μεταξύ αυτής και της θνησιμότητας.
Τα άτομα που ανέφεραν έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ ήταν κατά βάση μεγαλύτερης ηλικίας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, είχαν διαβήτη, γελούσαν λιγότερο, ένιωθαν ψυχολογικά πιεσμένοι και είχαν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης.
Οι άνδρες με χαμηλότερη σεξουαλική ορμή ήταν επίσης πιθανότερο να αναφέρουν ότι τους λείπει το «ikigai», ένας ιαπωνικός όρος για τον λόγο που έχει κάποιο για να ζει ή τη χαρά και τον στόχο να έχεις μια ζωή που αξίζει να ζεις.
«Με βάση αυτά τα ευρήματα, υποθέτουμε ότι η διατήρηση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να σχετίζεται με τη θετική ψυχολογία και το «ikigai» ειδικά στους άνδρες», έγραψαν οι επιστήμονες.
Αν και δεν αποσαφηνίζεται η συσχέτιση μακροζωίας και λίμπιντο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι μια υγιής σεξουαλική ζωή συμβάλλει στην καλύτερη υγεία συνολικά.
Τα οφέλη του σεξ είναι πολλά με βασικότερα τη βελτίωση του ύπνου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους και την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.
Ενώ πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, προωθούν τη σεξουαλική υγεία ως «κλειδί» για την υγεία των ηλικιωμένων, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, έχουν «περισσότερη προκατάληψη για το σεξ μεταξύ των ηλικιωμένων συγκριτικά με τον δυτικό κόσμο».