Quantcast

Άνοια: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δείχνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μια δεκαετία περισσότερους από 70.000 μεσήλικες

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δεν βλέπουν μόνο την καρδιά και την σιλουέτα. Η συχνή κατανάλωση μπορεί να βλάψει και τον εγκέφαλο, ανοίγοντας τον δρόμο στην εκδήλωση άνοιας, προειδοποιεί κινεζική μελέτη.

 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μια δεκαετία περισσότερους από 70.000 μεσήλικες, εξετάζοντας τις δυνητικές επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία του εγκεφάλου. Όπως διαπίστωσαν, αναφέρει τo Iatronet.gr, όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες είχαν 43% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες.

Οι μανιώδεις λάτρεις των επεξεργασμένων τροφίμων κατανάλωναν καθημερινά σχεδόν 800 γραμμάρια.

Σύμφωνα με το Heart and Stroke Foundation του Καναδά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν αλλάξει πολύ από την αρχική κατάστασή τους, διότι έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασίε και έχουν προσθήκη:

Ζάχαρης
Λιπαρών
Άλατος
Χημικών προσθέτων
Συντηρητικών ή/και
Τεχνητών χρωμάτων
Επιπλέον, είναι φτωχά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα ωφέλιμα βασικά συστατικά. Μερικά παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι:

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη
Τα πατατάκια και τα άλλα αντίστοιχα σνακ
Τα γλυκά με ζάχαρη
Τα παγωτά
Τα λευκά δημητριακά πρωινού με πολλή ζάχαρη και αλάτι
Οι συσκευασμένες σούπες
Οι τηγανητές πατάτες
Το τηγανητό κοτόπουλο
Τα λουκάνικα
Τα χάμπουργκερ κ.λπ.

Τα γλυκά με ζάχαρη θεωρούνται επεξεργασμένα τρόφιμα (CC BY-SA 4.0)

 

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 72.083 εθελοντές άνω των 55 ετών που δεν έπασχαν από άνοια στην αρχή της μελέτης.

Δέκα χρόνια αργότερα, 518 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια. Από αυτούς:

Οι 287 ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ
Οι 119 ανέπτυξαν αγγειακή άνοια
Οι υπόλοιποι είχαν άλλου είδους άνοιες
Οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση της διατροφής τους με την υγεία του εγκεφάλου τους, εστιάζοντας στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Όπως διαπίστωσαν, με κάθε αύξηση της κατανάλωσής τους κατά 10%, αυξανόταν:

25% ο γενικός κίνδυνος άνοιας
14% ο κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ
28% ο κίνδυνος για αγγειακή άνοια
Τα καλά νέα
Τα καλά νέα είναι ότι πως οι εθελοντές που μείωσαν στο μεσοδιάστημα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, βελτίωσαν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου τους. Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση του 10% της ποσότητας που έτρωγαν με πιο υγιεινά φαγητά, μείωνε τον κίνδυνο άνοιας κατά 19%.

Οι πιο υγιεινές επιλογές που έκαναν ήταν λ.χ. φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, γάλα, μη επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης κ.λπ.

«Οι μικρές διατροφικές αλλαγές μπορεί να παράσχουν μεγάλα οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Huiping Li, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin. «Σημαντική αλλαγή είναι και να αυξηθεί η κατανάλωση ανεπεξέργαστων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, και να μειωθεί εκείνη των υπερεπεξεργασμένων».

Στην πραγματικότητα, με κάθε μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά 60 γραμμάρια την ημέρα και ταυτόχρονη αύξηση κατά 60 γρ. των ανεπεξέργαστων, μειωνόταν κατά 3% ο κίνδυνος για άνοια, πρόσθεσε.

Τα 60 γραμμάρια των μη επεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχούν σε:

Μισό μήλο
Μία μερίδα καλαμπόκι ή
Ένα μπολ πίτουρο δημητριακών
Τα 60 γραμμάρια των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχούν σε:

Μία μπάρα σοκολάτας ή
Μία μερίδα μπέικον