Επείγουσα μανούβρα προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση με ανενεργό κινεζικό δορυφόρο θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
Όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο θα ανέβει 1.240 μέτρα ψηλότερα και θα σταθεροποιηθεί σε νέα τροχιά σε ύψος 470,7 χιλιομέτρων.
Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε πόσο μεγάλο είναι το «διαστημικό σκουπίδι».
Για τη διόρθωση της τροχιάς, το επταμελές πλήρωμα του ISS θα πυροδοτήσει για λίγο τους κινητήρες ρωσικού σκάφους Progress που βρίσκεται προσδεδεμένο στον σταθμό.
Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν όλο και συχνότερα τον ISS και άλλες διαστημικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να είναι πλέον απρόθυμες να ασφαλίζουν νέους δορυφόρους.
Γύρω από τη Γη κινούνται σήμερα 8.055 δορυφόροι, από τους οποίους το 42% είναι ανενεργοί, δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας Seradata, η οποία παρακολουθεί τις στατιστικές. Οι περισσότεροι κινούνται σε χαμηλή γήινη τροχιά, η οποία εκτείνεται μέχρι το ύψος των 2.000 χιλιομέτρων.
Ο αριθμός των δορυφόρων έχει αυξηθεί κατά 68% σε ένα χρόνο και κατά πάνω από 200% σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.
Στο μεταξύ, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία του.
Οι πολυάριθμες ρωγμές που έχουν στη ρωσική υπομονάδα Zarya του ISS δεν απειλούν αυτή τη στιγμή το πλήρωμα, παραμένουν όμως ανησυχητικές και ανεξήγητες, είχε αναφέρει η NASA τον Σεπτέμβριο.
Ο εντοπισμός ρωγμών ήρθε να προστεθεί στο σοβαρό ατύχημα που συνέβη τον Ιούλιο στην καινούργια ρωσική υπομονάδα Nauka του σταθμού, της οποίας οι προωστήρες πυροδοτήθηκαν εσφαλμένα λίγο μετά τη σύνδεσή της στο τροχιακό συγκρότημα.
Ως αποτέλεσμα ο ISS άρχισε να περιστρέφεται και αναποδογύρισε, πριν τελικά σταθεροποιηθεί μια ώρα αργότερα.