Συνταγματική αναθεώρηση : Δύσκολη η συναίνεση

ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΕΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Με εντασεις και υψηλούς τόνους άρχισε η συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση με το θέμα εκλογής του προέδρου και η αποσύνδεση της εκλογής του να μην έχει σαν αποτέλεσμα την διάλυση της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα συνταμματικότητας με ένσταση που αφρορά την παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλου η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, εφόσον είναι αντίθετη με την απόφαση της πρώτης αναθεωρητικής Βουλής με την οποία προσδιορίσθηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής, ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεσης εκλογής, άμεση εκλογή προέδρου.

Η πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεωρήσιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος, από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία.

Η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (ΚτΒ), δεδομένου ότι το άρθρο 119 ΚτΒ που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104, άρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/syntagmatiki-anatheorisi-enstasi-antisyntagmatikotitas