Τζόνσον -Κόρμπιν σημειώσατε Χ

ΤΟ BREXIT ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΤΙΜΠΕΙΤ

To Sky αμέσος μετά το ντιμπέιτ διενήργησε δημοσκόπηση που ανέδειξε τον Μπορίς Τζόνσον να κερδίζει ισχνά με 51% έναντι του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πολλοί θεωρούν ότι ο ηγέτης των εργατικών δεν έχει την στόφα ενός πρωθυπουργού αλλά με τη χθεσινή εμφάνιση διέψευσε τις κασσάνδρες, χωρίς να επικρατήσει όμως τελικα.

Το ηθικό των εργατικών έχει τοννωθεί αλλά η χαοτική διαφορά με τους Συντηριτικούς παραμένει μεγάλη.

Οι εκλογές της 12 Δεκεμβρίου θα είναι ίσως οι σημαντικότερες στην νεώτερη Βρετανική ιστορία και οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στη δέσμευση του Τζόνσον να ολοκληρώσει τάχιστα το Brexit και την υπόσχεση του Κόρμπιν για άλλο ένα δημοψήφισμα για την σχέση της χώρας με την ΕΕ, που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ακύρωση του διαζυγίου.

Το θέμα του Brexit ήταν το σημαντικότερο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών με τον Τζόνσον να ορκίζεται ότι θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ μέχρι την 31η Ιανουαρίου και είπε ότι σχεδιάζει να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με την Ένωση μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους. Από την πλευρά του ο Κόρμπιν τόνισε ότι μια κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς θα επαναδιαπραγματευθεί εντός τριμήνου μια νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ και θα διεξαγάγει μέσα σε έξι μήνες ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, που θα περιλαμβάνει και την επιλογή της παραμονής στην Ένωση. Απέφυγε, όμως, να απαντήσει όταν τον πίεσε ο αντίπαλός του να ξεκαθαρίσει αν θα ταχθεί υπέρ ή όχι της εξόδου από την ΕΕ, λέγοντας ότι θα εφαρμόσει ότι αποφασίσουν οι ψηφοφόροι.

Το Βρετανικό σύστημα υγείας αντικείμενο αντιπαράθεσης

Το κλίμα πολώθηκε ακόμη πιο έντονα όταν η κουβέντα στράφηκε στο θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), με τον Κόρμπιν να δεσμεύεται ότι θα σταματήσει την ιδιωτικοποίησή του και να προβλέπει ότι ο αντίπαλός του θα το ξεπουλήσει σε αμερικανικές εταιρείες στη μετά Brexit εποχή και τον Τζόνσον να υπόσχεται ότι το NHS δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την σύναψη εμπορικής συμφωνίας, παίρνοντας πίσω όσα είχε πει το περασμένο καλοκαίρι κατά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία.

Η επόμενη τηλεμαχία Τζόνσον – Κόρμπιν έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου. Αν και οι Εργατικοί υπολείπονται σημαντικά των Τόρηδων σε δημοσκοπήσεις, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Κόρμπιν θα μπορούσε μολαταύτα να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας αν συγκροτήσει συμμαχία με τους Σκωτσέζους Εθνικιστικές και τους Φιλελεύθερους.