Quantcast

Νομοσχέδιο για τα Media φέρνει η κυβέρνηση

Ανεξάρτητη αρχή θα ελέγχει εφημερίδες και ιστοσελίδες - Τι αλλάζει με έσοδα και οφειλές

Με νομοθετική παρέμβαση, που αναμένεται να προωθηθεί μέσα στον Οκτώβριο στη Βουλή, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο άναρχο (σε πολλές περιπτώσεις) καθεστώς λειτουργίας των media.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν σχετικής εντολής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης Secret των Παραπολιτικών, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επεξεργασίας νομοσχεδίου που θα στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο υγιούς καθεστώτος λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης.

 

Προϋποθέσεις για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον

Το σχέδιο νόμου, του οποίου οι βασικοί άξονες είναι ήδη έτοιμοι, με την ψήφισή του θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ασφαλές και συνάμα προσαρμοσμένο στα ισχύοντα στην Ε.Ε. περιβάλλον.

Ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είχε ψηφιστεί σε μια περίοδο που τα media είχαν εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία. Κατά κοινή παραδοχή, οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων επιβάλλουν την αναπροσαρμογή του νόμου στα νέα δεδομένα.

 

Ανεξάρτητη Αρχή για εφημερίδες και Διαδίκτυο

Οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι δημιουργείται τόσο για τις εφημερίδες όσο και για το Διαδίκτυο μια ανεξάρτητη Αρχή, αντίστοιχη με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που -ως γνωστόν- ελέγχει ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Επίσης, καταρτίζεται ένα πλαίσιο σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας των εφημερίδων, αφού, όπως έχει διαπιστωθεί, το ισχύον έχει τεράστια κενά. Από κει και πέρα, η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης θα δυσκολεύει όσους εκ των επιχειρηματιών δραστηριοποιούνται στα media και έχουν οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

 

Τι αλλάζει με έσοδα και οφειλές

Επί της ουσίας, βάζει τάξη στην ασυδοσία.

Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να δεσμεύει τα έσοδα (κυκλοφορία, διαφήμιση) αν ο οφειλέτης αρνείται να προχωρήσει σε ρύθμιση προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές του.

Κι επειδή παρατηρούνται φαινόμενα δημιουργίας νέων εταιρειών, στις οποίες εκχωρούν τα έσοδα οι «παλιές» (που ανήκουν έμμεσα ή άμεσα στον ίδιο ιδιοκτήτη), στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και επ’ αυτού σχετική μέριμνα.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που γίνεται σαφές προς πάσα κατεύθυνση είναι η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να δώσει οριστικά τέλος στην παρατεινόμενη ασυδοσία.