Κίνητρα για συγχωνεύσεις: Κεφάλαια κίνησης κι επιδοτούμενες προσλήψεις

Παραλλαγή του μοντέλου των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι ενισχύσεις συνδέθηκαν με την διατήρηση των θέσεων εργασίας, σκέπτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και για την κινητροδότηση της συγχώνευσης των μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Παραλλαγή του μοντέλου των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι ενισχύσεις συνδέθηκαν με την διατήρηση των θέσεων εργασίας, σκέπτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και για την κινητροδότηση της συγχώνευσης των μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

 

 

Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται, εκτός από τα φορολογικά κίνητρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, και η επιδότηση των επιπλέον θέσεων εργασίας, οι οποίες θα δημιουργηθούν στις -νέες – επιχειρήσεις που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, στη λογική ότι όσο περισσότερες οι θέσεις εργασίας τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση.

Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδοτηθεί – σε μεγάλο βαθμό – και το κόστος της συγχώνευσης, σε συνδυασμό με την χορήγηση δανείου κεφαλαίου κίνησης με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο βασικός στόχος

Στόχος η συγχώνευση και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ακόμη κι αυτών με 1-2 εργαζόμενους.

Στην κυβέρνηση θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα συγχωνευθούν και ανάγουν το θέμα σ’ ένα τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. «Ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής επιχείρησης», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ταυτόχρονα, αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μην εξαντληθεί το κύμα των συγχωνεύσεων στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά να επεκταθεί και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, «ακόμη κι αυτές με αριθμό εργαζομένων που μετριέται στα δάχτυλα ενός χεριού», κατά τη χαρακτηριστική φράση άλλου στελέχους του οικονομικού επιτελείου.

Στόχος να συγχωνευθεί τουλάχιστον το 10% των πολύ μικρών επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από τις 830.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα:

  • οι 500 είναι μεγάλες, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα,
  • οι 4.500 είναι μεσαίες (λιγότερους από 250 εργαζόμενους και έως 50 εκατ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών),
  • οι 25.000 είναι μικρές (λιγότερους από 50 εργαζόμενους και έως 10 εκατ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών
  • και οι υπόλοιπες 800.000 πολύ μικρές (έχουν λιγότερους από 10 εργαζόμενους και ως 2 εκατ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών)

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συγχωνευθούν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις κι όχι μόνο οι μεγάλες και μεσαίες, προκειμένου το αποτύπωμα της μεταρρύθμισης στην οικονομία να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε «κλειστή» συνάντηση με επιχειρηματίες στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έθεσε ενδεικτικό στόχο να συγχωνευθεί το 10% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ήτοι να δημιουργηθούν τουλάχιστον 50.000 νέες – μεγαλύτερες – επιχειρήσεις εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι από τις 800.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ενεργές οι 500.000.

«Σήμερα ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά επιχείρηση είναι 1,7. Στόχος είναι αυτός να αυξηθεί στους 5, τους 10 ή, ακόμη καλύτερα, τους 15 εργαζόμενους», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο στέλεχος και πρόσθεσε με νόημα: «αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα δεν στέκει γιατί δεν είναι ανθεκτική, άρα σε μία κρίση όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Διότι σε μία κρίση μία επιχείρηση μπορεί να συρρικνωθεί από τους 15 στους 10 εργαζόμενους και στη συνέχεια να ξαναφτάσει στους 15. Μια επιχείρηση με έναν – δύο εργαζόμενους θα κλείσει κι ότι κλείνει δεν ξανανοίγει συνήθως».

Πηγή: Powergame.gr