Κοινές δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης

Για «διπλή επανεκκίνηση» των σχέσεων των δυό χωρών μίλησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Λιβύης έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.

 

 

Ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στη χώρα όπως και τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που βελτίωσε τις σχέσεις των δύο χωρών. Οπως επεσήμανε στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης ανοίγει η ελληνική πρεσβεία στη χώρα ενώ αναμένεται άνοιγμα και του προξενείου. «Ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεών μας ειδικά στον εμπορικό τομέα» είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός.

 

 

Ως προς τις σχέσεις Λιβύης-Τουρκίας, ο κ. Dbeibeh σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία των δύο χωρών πρέπει να είναι επωφελής. «Η Λιβύη φροντίζει τα συμφέροντα του λαού της, όπως κάθε χώρα» είπε για να προσθέσει: «Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ των κρατών για να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη «διπλή επανεκκίνηση», τόσο της Λιβύης αλλά και των διμερών σχέσεων. Οπως είπε, αποδέχθηκε την πρόσκληση και ταξίδεψε για πρώτη φορά στη χώρα για έναν βασικό σκοπό: Να αναδείξει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων.

 

 

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ηγέτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που επισκέπτονται τη Λιβύη, μετά τον εμφύλιο που σπάραξε τη χώρα.

 

Ο πρωθυπουργός επισφράγισε με την παρουσία του την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης, ενώ μετέφερε και μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη νέα αρχή που επιχειρείται στη Λιβύη και στην κυβέρνησή της.

 

Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών: