Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΤΑΧΘΗΚΑΝ ΥΠΕΡ

Δεκτό επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» με το οποίο προωθείται η περαιτέρω εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 2008/52 του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21/5/2008.

Υπέρ τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, την επιφύλαξή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψήφισαν οι αγορητές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Ξεκάθαρος στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη διαμεσολάβηση μια πρόσθετη μέθοδο επίλυσης διαφορών, πριν προσφύγουν οι ενδιαφερόμενοι στην κανονική διαδικασία δικαιοσύνης, τόνισε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, επισημαίνοντας παράλληλα τη σχετική υποχρέωση της χώρας μας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά μάλιστα και τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων, ο κ. Τσιάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι το μεγαλύτερο μέρος τους «βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης». Πρόκειται για προσπάθεια που έγινε και από προηγούμενες κυβερνήσεις, και που η κατάληξη της θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, θα δώσει διαφορετική νομική “κουλτούρα” στην κοινωνία, για την επίλυση διαφορών με εναλλακτικό τρόπο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Δ. Κούβελας είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να τύχει της υποστήριξης όλων των κομμάτων, επισήμανε ότι ο διαμεσολαβητής δεν είναι δικαστής-διαιτητής, αλλά ουδέτερος θεσμικός παράγοντας, που θα διευκολύνει τα δύο μέρη να συμφωνήσουν σε επίλυση χωρίς να καταλήξουν στα δικαστήρια. Επίσης, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο, ο ρόλος του δικηγόρου είναι κομβικός και ακολουθεί τον πολίτη και την υπόθεση μέχρι το πέρας της διαμεσολάβησης.

Από την Ελληνική Λύση, ο Α. Μυλωνάκης είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι έχει ενστάσεις ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης και ότι επιφυλάσσεται επί της αρχής, μέχρι να ακούσει η κοινοβουλευτική επιτροπή τους αρμόδιους φορείς.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δ. Κάνης αναφέρθηκε στον προβληματισμό που υπήρξε για την ανάγκη θεσμοθέτησης της διαμεσολάβησης λέγοντας ότι, και κατά τη διάρκεια μιας δίκης μπορεί το δικαστήριο να προτείνει μια συμβιβαστική επίλυση διαφοράς, με τη διαφορά, ότι η προσφυγή πλέον στη διαμεσολάβηση «δεν προσθέτει υποθέσεις στο πινάκιο».

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την ευχή να δημιουργηθεί κουλτούρα διαμεσολάβησης και στη χώρα μας όπως συμβαίνει και στη γειτονική Ιταλία όπου ο θεσμός έχει «εντυπωσιακά αποτελέσματα».