Σωτήρης Χατζάκης: «Το κίνημα του #metoo πρέπει να προστατευθεί»

«Ζούμε σε μία πατριαρχική δομή της κοινωνίας κι είναι θέμα εξουσίας»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Σωτήρης Χατζάκης κι αναφέρθηκε στο κίνημα του #metoo, αλλά και τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

 

Ο γνωστός σκηνοθέτης μίλησε στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον» και αρχικά, τόνισε πως ακόμα ζούμε σε μία κοινωνία πατριαρχική.

«Ζούμε σε μία πατριαρχική δομή της κοινωνίας κι είναι θέμα εξουσίας. Δηλαδή, ο άνδρας δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η γυναίκα στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μέρος ενός κτηματολόγιου και μίας προίκας. Τέτοια απίστευτα πράγματα συμβαίνουν κι ας μην ξεγελιόμαστε εμείς στην Αθήνα. Έξω στην περιφέρεια και στις άγονες γραμμές, γίνεται χαμός. Η γυναίκα όχι μόνο κακοποιείται, αλλά αδικείται και περνάει δύσκολα. Ακυρώνονται τα όνειρα και τα αιτήματά της», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την κουβέντα αυτή, ο σκηνοθέτης πέρασε στο κίνημα του #metoo. «Πολύ σωστά ήρθε το #metoo για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν. Όμως το #metoo δεν είναι άρθρο του Συντάγματος, αλλά ένα κίνημα που πρέπει να προστατευθεί και να προστατεύσει τα δικαιώματα του. Άρα, πρέπει να θεσμοθετηθεί, όπως είναι και ο Συνήγορος του Πολίτη. Να αποκτήσει νομικό πρόσωπο και εκπροσώπους, ώστε να συνεργάζεται με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης», τόνισε ο Σωτήρης Χατζάκης.

Τέλος, υπενθύμισε πως στον χώρο του θεάματος υπάρχουν πολύ σοβαρά περιστατικά και δεν έχουν βγει όλα στη δημοσιότητα.

«Έχουμε κάποια σοβαρότατα περιστατικά στον χώρο του θεάτρου, αλλά όχι μόνο σε αυτόν τον χώρο. Φανταστείτε πως είμαστε χιλιάδες άνθρωποι στο θέατρο και είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν ακουστεί. Απλά εμείς είμαστε στον αφρό, γιατί φαινόμαστε», είπε κλείνοντας.