Το απολύτως επιτυχημένο έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» – Οι σημαντικές δράσεις και η σπουδαία προσφορά (Φώτο)

Χωρίς ούτε ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία, η στάση ζωής δίπλα στην κοινωνία από τη Γιάννα Αγγελοπούλου και ο ρόλος της για την επόμενη ημέρα

Μια πλήρως εξοπλισμένη φορητή μονάδα ΜΕΘ με 18 κλίνες, χρηματοδότηση της έρευνας των γιατρών του νοσοκομείου «Παπανικολάου» για το λεγόμενο «ελληνικό» φάρμακο κατά του κοροναϊούενίσχυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης με προορισμό την Ουκρανία, πυροσβεστικά οχήματα για την Πολιτική Προστασία, οχήματα μεταφοράς προσωπικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δωρεά ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και διασωστικών μέσων για την Πυροσβεστική και έπεται συνέχεια: η χρηματοδότηση έρευνας του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών για την πρωτογενή πρόληψη, η δημιουργία πλατφόρμας για τη διευκόλυνση ένταξης στην αγορά εργασίας ατόμων στο όριο του αυτισμού, η δημιουργία ιστορικής βιβλιοθήκης στις Σπέτσες, η αναστήλωση του ναού που θεμελίωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Ναύπλιο κ.ά.

gianna_2

Δράσεις με το βλέμμα στο μέλλον, δράσεις με τις οποίες επιστρέφει στην κοινωνία το 100% των πόρων που συγκέντρωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» από χορηγούς και τις πωλήσεις της συλλεκτικής σειράς νομισμάτων του νομισματικού προγράμματος. Χωρίς ούτε ένα ευρώ δαπάνης από τα κρατικά ταμεία.

Όταν ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η ίδρυση της επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821υπήρξαν κάποιοι που «έβαζαν στοιχήματα» για «γιορτές και πανηγύρια», για «επέτειο μεγάλων λόγων», για «σούβλες και τσάμικα» κ.τ.λ. Τρία χρόνια μετά, είναι σαφές, ακόμα και στους πλέον δύσπιστους, ότι… έχασαν τα χρήματά τους. Είτε είχαν ποντάρει στην «κανονική διάρκεια» του επετειακού έτους είτε στην… παράταση.

Αντίθετα, οι χορηγοί και όσοι, ιδιώτες και επιχειρήσεις, αγόρασαν τα επετειακά νομίσματα βλέπουν την προσφορά τους να πιάνει τόπο. Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα άσκηση χρηστής διαχείρισης, λογοδοσίας, ανάπτυξης μιας νέας κουλτούρας συνεργασιών και συνεργειών, σε μια νέα σχέση όλων μας με τον δημόσιο χώρο, με στόχο την υλική και άυλη παρακαταθήκη του 2021 για την πορεία της χώρας μας στον τρίτο αιώνα του νέου ελληνικού κράτους. Σε μια εξαίρεση δημόσιας υπηρεσίας που αποτελεί παράδειγμα και θα ήταν εξαιρετική ιδέα να γίνει ο κανόνας.

Το χρονικό

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον Ιούλιο του 2019 τη Γιάννα Αγγελοπούλου, κανείς από τους δυο τους δεν μπορούσε να προβλέψει όσα θα ακολουθούσαν. Την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κύμα ακρίβειας.

gianna-1
▶ Άκρως πετυχημένο χαρακτηρίζεται το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της κ. Δασκαλάκη, με δράσεις και προσφορά σε όλη την επικράτεια

Εξαρχής η επιτροπή επέλεξε να μη διαμορφωθεί ένα σενάριο για το επετειακό έτος από κάποιους ειδικούς, αλλά να δοθεί βήμα σε όποια και όποιον ήθελε να προτείνει δράσεις και εκδηλώσεις. Στήθηκε η αναγκαία ομάδα, που συντόνισε το πρόγραμμα με μόνο δύο αδιαμφισβήτητες σταθερές: ότι το επετειακό έτος δεν θα αναλωθεί σε γιορτές και πανηγύρια, αλλά θα αποτελέσει και μια περίοδο αναστοχασμού για τα χρόνια που πέρασαν, για τους Έλληνες που ξεχώρισαν, καθώς και μια ευκαιρία να συζητήσουμε και για τα χρόνια που θα έρθουν. Θα ήταν μια χρονιά με ουσιαστικό αποτύπωμα για τους πολίτες, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον για την Ελλάδα τις ερχόμενες δεκαετίες. Η δεύτερη σταθερά, στην οποία είχαν συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή πρωθυπουργός και πρόεδρος της επιτροπής, ήταν πως ό,τι γίνει στο πλαίσιο της επετείου δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Έπειτα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, ήταν μια αυτονόητη επιλογή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

gianna_3
▶ Πάνω από 1.000 δράσεις εντάχθηκαν στο «ημερολόγιο» της Επιτροπής, με την κοινωνία να συμμετέχει δυναμικά και την πρόεδρο, Γ. Αγγελοπούλου, να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή

 

Αυξημένα αντακλαστικά

Δεκάδες ασθενείς σώθηκαν στη ΜΕΘ που στήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Δεκάδες ασθενείς είχαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή από το «ελληνικό» φάρμακο. Αυτά, τις πιο σκοτεινές ώρες της πανδημίας. Και όταν το περασμένο καλοκαίρι οι φλόγες κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της χώρας μας, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αντέδρασε άμεσα. Δεσμεύτηκε να διαθέσει τα έσοδά της από το νομισματικό πρόγραμμα, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τη λήξη του προγράμματος, στην προστασία του δημόσιου χώρου. Και το έκανε πράξη. Αυξημένα αντανακλαστικά έδειξε και με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενισχύοντας την προσπάθεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να συγκεντρώσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η σειρά των Ενόπλων Δυνάμεων να δεχθούν «ενισχύσεις»: 20 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, που θα διατεθούν στην προστασία των συνόρων. Και μόλις προχθές, η Γιάννα Αγγελοπούλου συναντήθηκε με τον Χρήστο Στυλιανίδη. Παρέδωσε στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το δεύτερο μέρος της δωρεάς της επιτροπής στην Πυροσβεστική: ασυρμάτους, GPS, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, πυροσβεστήρες, αναπνευστικές συσκευές, μηχανήματα κοπής μετάλλων και δομικών υλικών, διασωστικά εργαλεία διάνοιξης θωρακισμένων θυρών, δισκοπρίονα κ.ά. Είχαν προηγηθεί δέκα υδροφόρα οχήματα παντός εδάφους στα μέσα Μαρτίου.

Το 2021 άφησε το δικό του αποτύπωμα

Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως το 2021 άφησε το δικό του αποτύπωμα. Και είναι το αποτύπωμα όλων. Όπως είπε και η Γιάννα Αγγελοπούλου τον περασμένο Δεκέμβριο: «Δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, γιατί τα καταφέραμε. Προσέξτε: όχι “τα καταφέραμε τηρουμένων των αναλογιών” ή “τα καταφέραμε αν σκεφτούμε τις συνθήκες”. Απλά: τα καταφέραμε! Με βλέμμα μπροστά!». Κατόπιν όλων αυτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται «μετά την παράταση, τι;». Υπάρχει επόμενη ημέρα για τη Γιάννα Αγγελοπούλου;

gianna_4

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ρωτήθηκε σχετικά σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Είμαι εδώ. Είμαι ενεργός πολίτης», απάντησε. Και μάλλον θα πρέπει να το πάρουμε τοις μετρητοίς. Γιατί, αν κάτι δείχνουν οι πράξεις της τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι η Γιάννα πέτυχε στη ζωή της, αλλά δεν ξέχασε. Δεν γύρισε ποτέ την πλάτη στην Ελλάδα.

Πιστεύει ότι το να δηλώνει κανείς «παρών», το να προσφέρει δεν μπορεί να είναι ευκαιριακή επιλογή, εξ αφορμής μιας καταστροφής ή μιας επετείου. Είναι στάση ζωής και όχι αντανακλαστική αντίδραση. Αυτή την κουλτούρα παρουσίας, δράσης, αυτή τη νέα σχέση όλων με τον δημόσιο χώρο, την κουλτούρα συνεργασιών και συνεργειών στις σχέσεις μας υπηρετεί το παράδειγμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

gianna_5