Νέο βίντεο από την επίθεση των Τουρκοκυπρίων στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο – Κλωτσιές και μπουνιές στα μέλη του ΟΗΕ

Διεθνείς αντιδράσεις

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε άνδρες του ΟΗΕ. Μάλιστα, νέο βίντεο δείχνει Βρετανούς – μέλη της ειρηνευτικής αποστολής να ξυλοκοπούνται και να σπρώχνονται.

Το δραματικό βίντεο δείχνει τους Βρετανούς στρατιώτες να δέχονται γροθιές στο κεφάλι και να σπρώχνονται από τον όχλο των Τουρκοκυπρίων, σε μια βίαιη σκηνή. Καθώς τα μέλη της ειρηνευτικής αποστολής επιχειρούν να κινηθούν προς τα πίσω με τα χέρια υψωμένα σε μια προσπάθεια να προστατευτούν, δέχονται χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την Daily Mail, τρεις Βρετανοί στρατιώτες χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο, ο ένας για σπασμένη μύτη.

Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ προσπάθησαν να εμποδίσουν τουρκοκυπριακά συνεργεία που ήθελαν να κατασκευάσουν έναν μη εγκεκριμένο δρόμο μέσα από μια υπό τη διαχείριση του ΟΗΕ νεκρή ζώνη.

Οι Ελληνοκύπριοι αντιλήφθηκαν την προσπάθεια κατασκευής του δρόμου -ο οποίος θα συνδέει το χωριό Πύλα με το χωριό Άρσος στον τουρκοκυπριακό Βορρά- ως μια κίνηση με στρατιωτικό σκοπό σε ένα ευαίσθητο σημείο κατά μήκος της νεκρής ζώνης.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και δημοσίευσε η ΕΡΤ, φαίνονται Τουρκοκύπριοι με μπουλντόζα να παρασύρουν όχημα του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη, παρουσία ανδρών του Οργανισμού.

 

Τουρκοκύπριοι γρονθοκόπησαν και έσπρωξαν άνδρες του ΟΗΕ

Περαιτέρω συγκλονιστικά πλάνα δείχνουν πώς οι Τουρκοκύπριοι -μερικοί από τους οποίους φέρονται να ήταν στρατιωτικοί ή αστυνομικοί με πολιτικά- χρησιμοποίησαν μπουλντόζες, εκσκαφείς και τρακτέρ για να σπάσουν και να απομακρύνουν από το σημείο οχήματα του ΟΗΕ. Άλλοι καταγράφονται να γρονθοκοπούν και να σπρώχνουν τους ειρηνευτές, οι οποίοι προσπάθησαν να συγκρατήσουν τα συνεργεία αλλά δεν ανταπέδωσαν με βία.

Σύμφωνα με την Cyprus Mail, περίπου 20 Τουρκοκύπριοι λέγεται ότι συμμετείχαν στο περιστατικό, ξεπερνώντας αριθμητικά τη μικρή ομάδα του ΟΗΕ.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Aleem Siddique, δήλωσε πως ο Οργανισμός θα συνεχίσει «να εμποδίζει ή να ματαιώνει την κατασκευή του δρόμου με μη βίαια μέσα», προσθέτοντας πως η κατασκευή του δρόμου θα παραβίαζε την εντολή της δύναμης να διατηρεί το status quo εντός της νεκρής ζώνης.

 

Διεθνής καταδίκη των επεισοδίων

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασαν αμφότεροι τις επιθέσεις και προέτρεψαν σε αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Οι πρεσβείες της Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για την κατασκευή του δρόμου και καταδίκασαν τις επιθέσεις ως «εντελώς απαράδεκτες», ενώ προέτρεψαν για άμεση διακοπή των εργασιών.

«Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να απόσχουν από περαιτέρω κλιμακούμενες ενέργειες που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες επίλυσης και να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή βίας κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή» ανέφεραν.