Τα «Φαντάσματα της Επανάστασης»: Η νέα ταινία του Πάνου Αναστόπουλου με τον Γιώργο Χωραφά

Σε ειδική προβολή στην Ταινιοθήκη Αθηνών την Πέμπτη

Τέσσερα φαντάσματα μας λένε την ιστορία αλλιώς. Μας παίρνουν βόλτα στα κανάλια, στις υπόγειες διαδρομές της Τεργέστης για να φωτίσουν την Επανάσταση διαφορετικά.

 

Στη νέα, εξαιρετική, ταινία του Θάνου Αναστόπουλου «Φαντάσματα της Επανάστασης», που συναντά το κοινό στη μεγάλη οθόνη αύριο, σε ειδική προβολή στην Ταινιοθήκη Αθηνών, και στη συνέχεια, μετά τις 29/3, οπότε και σηκώνει αυλαία, στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο αγαπημένος, διεθνούς φήμης, ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς είναι ο αρχοντάνθρωπος Δημήτριος Καρυτσιώτης, Αρκάδας έμπορος και ιδιοκτήτης του θρυλικού παλάτσο, που ακόμη και σήμερα στέκεται περήφανο στην Τεργέστη.

Ο Πάολο Ρόσι συνεργάτης του Ντάριο Φο και συνεχιστής της κομέντια ντελ άρτε είναι ο φτωχός μεθυσμένος αχθοφόρος που ξεστομίζει τις αλήθειες.

Η υπέροχη Πηνελόπη Τσιλίκα είναι η δυναμική, ανεξάρτητη Ελευθερία, η πιστή στον χαμένο σύντροφο και τα ιδανικά της. Και, τέλος, ο χαρισματικός Αινείας Τσαμάτης είναι ο ναύτης που ανυπομονεί να ξαναμπαρκάρει με την ορμή της νιότης του.

Οι φιγούρες

Τέσσερις ανήσυχες φιγούρες που «ξυπνούν» στο Ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Τεργέστης από τον θόρυβο των επισκευών αναστήλωσης και του συνεργείου ενός σκηνοθέτη που γυρίζει ταινία για τον Ρήγα Φεραίο. Είναι αληθινά ή όχι; «Ένα ταξίδι στα παρασκήνια της Ιστορίας όλο ειρωνεία, γέλια και συναισθήματα», χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης και μόνιμος κάτοικος Τεργέστης, εδώ και 18 χρόνια, τη νέα του ταινία. Αφορμή για την οποία ήταν η πρόταση της ελληνικής κοινότητας της πόλης να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία των 1.800 περίπου Ελλήνων που μεγαλουργούσαν σε αυτό το μεγάλο λιμάνι της Ευρώπης κατά τον 18ο αιώνα.

Ο Θάνος Αναστόπουλος επέλεξε να δημιουργήσει μια ποιητική σύγχρονη κωμωδία, που αφουγκράζεται με διαφορετικό τρόπο την Ιστορία, μιλάει για ελευθερία αλλά και για ανισότητα από το παρελθόν έως την πανδημία.

 

*Έφη Παπαζαχαρίου / Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τετάρτη 22 Μαρτίου