Quantcast

Όλα τα γλυπτά του Xαλεπά σε μία έκθεση

Έργα από δύο συλλογές του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού στο Μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού

Είναι μια έκθεση που ενώνει για πρώτη φορά δύο εντυπωσιακές συλλογές, με έργα του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη. Πρόκειται για τη νέα έκθεση με περισσότερα από 40 έργα του Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), με τίτλο «Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα» στο Μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο, διάρκειας έως τις 16/10, με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος και από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και οργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και τη συνεργασία του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ.

Η Συλλογή Χαλεπά του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, που στεγάζεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ), περιλαμβάνει το σημαντικότερο σύνολο γλυπτών της πρώτης και της δεύτερης περιόδου του σπουδαίου εικαστικού, όταν επιστρέφει στο νησί μετά τον εγκλεισμό στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, το 1902. Αναμφίβολα, ένα έργο διαφορετικό από αυτό της νιότης του, με τεράστια, διαχρονική αξία για τη νεοελληνική γλυπτική.

Ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακά «Παραμύθι της Πεντάμορφης», «Σάτυρος και Έρωτας» (τρεις σπουδαίες πρώιμες εκδοχές), η «Κοιμωμένη Αριάδνη», η «Ηρωδιάς», ο «Μέγας Αλέξανδρος ζωντανός και νεκρός», έργα που αποτελούν θησαυρούς της νεοελληνικής γλυπτικής.

Όσο για τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, αποτελεί τη μεγαλύτερη ομάδα έργων του Χαλεπά – περισσότερα από τριάντα. Και, βέβαια, σημαντικά έργα από την πρώτη περίοδο του καλλιτέχνη (1868-1878) που επιστρέφουν στην Τήνο είναι το περίφημο πορτρέτο της αδελφής του Κατερίνας, η προτομή του Δημητρίου Πολιορκητή, καθώς και η μικρή κεφαλή Κόρης – όλα αριστοτεχνικά έργα ιδιαίτερης σημασίας.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή τη Δευτέρα 12 Ιουνίου