«Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης»: Έκθεση για την Άλκη Ζέη στο Μουσείο Μπενάκη

Στην έκθεση απεικονίζονται οι δεκαετίες της ζωής και του έργου της τιμώμενης συγγραφέως

Στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη», το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζουν την έκθεση «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης».

 

Στην έκθεση απεικονίζονται οι δεκαετίες της ζωής και του έργου της τιμώμενης συγγραφέως, αναδεικνύεται η σχέση της με τον δημόσιο βίο της χώρας και της εποχής και αποκαλύπτονται οι σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο της και στη σύγχρονη Ιστορία.

 

Άλκη Ζέη

Συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητή, πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη και με πολλές διακρίσεις, η Άλκη Ζέη (1923-2020) κατόρθωσε με το έργο της να ταυτίσει το ιδιωτικό με το δημόσιο, καθώς οι πορείες των μυθιστορηματικών ηρώων της συντονίζονται και με τις ιστορικές διαδρομές του σύντομου 20ού αιώνα, τις τομές, τις ρήξεις, τις συνέχειες, τα μεγάλα και μικρά γεγονότα.

Τα έργα της, υψηλής λογοτεχνικής αξίας, διαπνέονται από τον καθαρό τρόπο γραφής της, τη γλωσσική αρτιότητα, την κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, χαρακτηριστικά που τα κάνουν διαχρονικά και δημοφιλή σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες αναγνώστες. Η Άλκη Ζέη κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές πολλών γενεών αναγνωστών.

Συγχρόνως, και καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, η Άλκη Ζέη είναι πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.

Με την κατάδική της ζωή, τις δημόσιες παρεμβάσεις της, τα έργα και τις ημέρες της, παρέμεινε ανήσυχη και ενεργή σε όλο το θαυμαστό ταξίδι της, επιμένοντας να συνομιλεί με τους αναγνώστες της σε κρίσιμους καιρούς, και μέχρι τον θάνατό της.

 

Το έργο της κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα)
Επιμέλεια: Σίσσυ Παπαθανασίου
Σχεδιασμός: Μαρία Στέφωση

Διάρκεια: 16/3-30/4/2023

Ώρες Λειτουργίας:
Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00
Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00