Χρηματιστήριο Αθηνών: ΔΕΗ, Jumbo και τράπεζες ανεβάζουν τον Δείκτη

Υποτονικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ανασφάλεια εντείνεται, όσο πλησιάζει η 16η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει έναν ακόμα γύρο αύξησης επιτοκίων

Αντίδραση φαίνεται ότι δίνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έπειτα από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και διόρθωση σχεδόν 5% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών και 10% για τις τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντιδρά στις 1.086 μονάδες και με κέρδη κοντά στο 1% και με συναλλαγές ιδιαίτερα σημαντικές, αφού στο πρώτο τέταρτο των συναλλαγών ο τζίρος προσεγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

 

Υποτονικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ανασφάλεια εντείνεται, όσο πλησιάζει η 16η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει έναν ακόμα γύρο αύξησης επιτοκίων. Στα δικά μας, η προσοχή της αγοράς στρέφεται στη ΔΕΗ και στην εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, ένα deal αξίας 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο έρχεται 15 μήνες μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ γίνεται από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς παίκτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Η μετοχή αντιδρά στα 8,13 ευρώ με κέρδη κοντά στο 2%, ένα deal, το οποίο πρόκειται να δώσει αέρα στην αγορά, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές μετά από μία εβδομάδα απωλειών.

Η τάση φαίνεται να είναι καλή και στις τράπεζες. Κέρδη 1,25% για την Alpha Bank, στο 1,295 ευρώ, 1,6% η άνοδος για την ΕΤΕ μετά τη χθεσινή βουτιά 4%, στα 4,92 ευρώ, 1,5% η αντίδραση στην Πειραιώς, στα 2,06 ευρώ και λιγότερο για την Eurobank, στο 1,38 ευρώ. Και σήμερα, οι όγκοι είναι μεγάλοι στις τράπεζες. Το προηγούμενο διάστημα μπορεί να καταγράφηκε πτώση, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η προσφορά που έβγαινε απορροφούνται από τους ξένους, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Παρά το δυσμενές κλίμα που δημιουργήθηκε από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, κάποια ισχυρά χαρτοφυλάκια θεώρησαν ως ευκαιρία τοποθετήσεων τις καλύτερες αποτιμήσεις που δημιούργησε η πτώση.

Κατά τα άλλα, κίνηση στα 13,80 για τον ΟΤΕ, στα 13,76 για τον ΟΠΑΠ, σούπερ άνοδος και νέα ιστορικά υψηλά για το Jumbo, στα 21,50 ευρώ, μετά την αύξηση των πωλήσεων 40% στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Στα 24,54 ευρώ αντιδρά η ΜΟΗ. Πιέσεις στα 24,50 για τον Μυτιληναίο, 1,23% η πτώση για την ΕΧΑΕ, στα 11,24 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στα 2 ευρώ επιστρέφει η Ελλάκτωρ.