Quantcast

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Δωρεάν είσοδος το Σάββατο 13 Μαϊου – Το πρόγραμμα των προβολών και των δραστηριοτήτων

Για το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 που το ΜΓΦΙ θα γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο δεν θα γίνεται έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Η είσοδος στο Μουσείο και σε όλες τις δραστηριότητες και προβολές θα είναι δωρεάν. Οι κρατήσεις θέσεων θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας την ίδια μέρα.

Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με την νέα μόνιμη έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» και τα εργαστήρια που θα παρουσιάσει το Σάββατο 13 Μαΐου, είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να επισκεφθεί κανείς στον εορτασμό για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Σάββατο 13 Μαίου 2023

Ωράριο: 10.00 – 15.00

ΔΩΡΕΑΝ είσοδος από κτήριο Κέντρου ΓΑΙΑ, Οθωνος 100

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

· Φυσικής Ιστορίας

· «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς»

· «Σεισμός στο Μουσείο»

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

1. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ

Από το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Ώρες: 10:00 – 14.30 σε συνεχή ροή

Ηλικίες: παιδιά άνω των 4 ετών

Αίθουσα: “Εξερευνητές”, Κτήριο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας – Υπόγειο

 

2. ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Συνεργασία του Εκπαιδευτικού Τμήματος του Κέντρου ΓΑΙΑ του ΜΓΦΙ με τη Healthy Seas και την Ghost Diving Greece

Ώρα 10.30

Διάρκεια: 2 ώρες

Ηλικίες: για παιδιά άνω των 8 ετών, νέους και ενήλικες

Δεν γίνονται κρατήσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής την ίδια ημέρα για σειρά προτεραιότητας, περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Αίθουσα : Κύκλος, κτήριο Κέντρου ΓΑΙΑ, Α’ όροφος

Σύντομη περιγραφη:

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, γονείς και παιδιά θα γνωρίσουν τις επιπτώσεις των πλαστικών ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον και θα ενημερωθούν για τον κίνδυνο των μικροπλαστικών και την αλιεία φάντασμα. Με τη βοήθεια του μικροσκοπίου θα αναζητήσουν μικροπλαστικά στην άμμο από διάφορες παραλίες της Ελλάδας και θα γίνουν δύτες για να μαζέψουν δίχτυα από το βυθό χρησιμοποιώντας την εμπειρία της Επαυξημένης Εικονικότητας. Θα παίξουν, θα μάθουν και στο τέλος θα καταγράψουν τις ιδέες τους για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες και να μειώσουμε τη χρήση των πλαστικών.

 

3. «ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ»

Από το Σωματείο των ΦΙΛΩΝ του ΜΓΦΙ

Ώρα 11.30, Διάρκεια: 2,5 ώρες

Ηλικίες: για παιδιά άνω των 6 ετών, νέους και ενήλικες.

Απαραίτητη η προεγγραφή στο [email protected] ή 210-8083289, 10:00-13:00, μέχρι τις 8 Μαΐου, περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Αίθουσα: Λεβέντη, κτήριο Κέντρου ΓΑΙΑ, Α όροφος

Σύντομη περιγραφή:

Θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς το έδαφος? Δεν φτάνει όμως μόνο να ζούμε. Εξαρτάται και πώς ζούμε. Ήξερες ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι στενά δεμένη με την ποιότητα του εδάφους?

Ήξερες ότι, όπως στην ξηρά και στη θάλασσα, έτσι και μέσα στο έδαφος υπάρχει ένας ολόκληρος, κρυφός κόσμος που «τσακώνεται», «φιλιώνει» και τελικά συμβιώνει; Ας δουλέψουμε σε μια «απογραφή για … γαιοσκώληκες»

Ήξερες ότι για να βλαστήσουν ευκολότερα κάποιοι σπόροι πρέπει να περάσουν από πυρκαγιά ή από το πεπτικό σύστημα ενός ζώου; Για να δούμε πώς φαίνεται ένας σπόρος στο ψηφιακό μας μικροσκόπιο, πώς φαίνεται η κεραία μιας νυχτόβιας πεταλούδας?

Κι αυτός ο Τζίτζικας που μας ξεκουφαίνει το καλοκαίρι, τι σχέση έχει με το έδαφος? Έλα να δούμε ένα από τα «πουκάμισά» του ή/και τα φτερά του στο μικροσκόπιο. Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε και να πάρουμε μαζί μας έναν … τζίτζικα

Ήξερες ότι τα στοιχεία που υπάρχουν στο σώμα μας είναι τα ίδια με αυτά που υπήρχαν στο σώμα των δεινοσαύρων; Ας δούμε πώς γίνεται να τα παίρνουμε ξανά και ξανά. Τι ρόλο παίζουν τα μανιτάρια σ’ αυτή τη διαδικασία? Πώς φαίνεται ένα μανιτάρι από πολύ κοντά?

Οι πατάτες, τα μήλα, οι φράουλες αγαπούν διαφορετικά εδάφη απ’ ότι τα πεπόνια, τα ροδάκινα και το σπανάκι; Ας δούμε πώς μπορούμε να μαντέψουμε το σωστό έδαφος για κάθε φυτό.

4. ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Από την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού

Ώρα: 13.00

Διάρκεια: 2 ώρες

Ηλικίες: για παιδιά άνω των 6 ετών, νέους, ενήλικες.

Δεν γίνονται κρατήσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής την ίδια ημέρα για σειρά προτεραιότητας, περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Αίθουσα : “Κύκλος”, κτήριο Κέντρου ΓΑΙΑ, Α’ όροφος

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

1. «Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ» Ώρα 12.00

2. “KALUOKA HINA, ο Mαγεμένος Ύφαλος» Ώρες: 11.00, 13.00 και 14.00

Ηλικίες: για παιδιά άνω των 4 ετών

Διάρκεια: 33 λεπτά

Δεν γίνονται κρατήσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής την ίδια ημέρα για σειρά προτεραιότητας, περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Αίθουσα DOME, κτήριο Κέντρου ΓΑΙΑ, ισόγειο

 

3. «ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΜΑΤΑ» 360ο Wall Projection Mapping

Ώρες: 10.30, 11.00, 11.30, 12.00, 12:30, 13.00, 13:30, 14.00, 14:30

Διάρκεια: 10 λεπτά

Ηλικίες: για παιδιά άνω των 8 ετών, νέους και ενήλικες

Δεν γίνονται κρατήσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής την ίδια ημέρα για σειρά προτεραιότητας, περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Αίθουσα “Καίτη Κυριακοπούλου”, Κτήριο Κέντρου ΓΑΙΑ , Α όροφος

 

Βιοποικιλότητα

Επίσης, για το σημαντικό θέμα της προστασίας της Βιοποικιλότητας το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έχει ετοιμάσει:

έναν ιδιαίτερο χάρτη, με τον οποίο τα παιδιά άνω των 6 ετών θα συμμετάσχουν στο Κυνήγι του Θησαυρού. Θα ανακαλύψουν, δηλαδή, τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης (ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση). Στο τέλος θα υπάρχει για αυτά και ένα δώρο έκπληξη!

‘Ωρες: Συνεχής ροή (10:00 – 15:00)

Hλικίες: Άνω των 6 ετών

Αίθουσα: Τμήμα Χερσαίας Ζωολογίας, Κτήριο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

ένα μονόφυλλο με οδηγίες, «πώς προστατεύω την βιοποικιλότητα»

Και τα δύο θα δίνονται σε όποιον επιθυμεί στη είσοδο του Μουσείου.