Πωλείται το νησάκι του Ηρακλή Πουαρό

15.000.000 λίρες για τον τόπο όπου η Άγκαθα Κρίστι εμπνεόταν τις διάσημες ιστορίες της

Πωλείται για δεκαπέντε εκατομμύρια βρετανικές λίρες το νησί του Ηρακλή Πουαρό, αλλιώς το νησί-έμπνευση της Άγκαθα Κρίστι, το Μπεργκ, 28 χιλιόμετρα μακριά από το Πλίμουθ. Εκεί η θρυλική συγγραφέας εμπνεύστηκε το «Έγκλημα κάτω από τον ήλιο». Εκεί συνέλαβε και σφυρηλάτησε το βιβλίο της «Και μετά δεν έμεινε κανένας». Και τα δύο, εννοείται, τα έχουμε απολαύσει στη μικρή οθόνη, περισσότερο στην εκδοχή με τον Ντέιβιντ Σάτσετ (ή Σουσέ, όπως θέλετε πείτε τον) στον ρόλο του θρυλικού ντετέκτιβ. Εκεί γυρίστηκε και ο κινηματογραφικός «Υπέροχος Γκάτσμπι». Εκεί κατά τον αστικό μύθο συναντήθηκε ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ πριν από την ιστορική απόβαση στη Νορμανδία. Και εκεί ερωτεύτηκε ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Νόελ Κάουαρντ, που αρχικά σκόπευε να μείνει μόνο τρεις ημέρες και έμεινε τρεις εβδομάδες. Ήταν και το «καταφύγιο» των Beatles όταν ήθελαν να αποτοξινωθούν από τον κόσμο και τους αμέτρητους θαυμαστές που τους έζωναν στις δόξες τους. Και του πρώην Βρετανού βασιλιά Εδουάρδου Η΄ με την Αμερικανίδα σύζυγό του, Ουάλις Σίμπσον.

Το παραλιακό σπίτι της Κρίστι

Το ιστορικό art deco ξενοδοχείο του, που δημιουργήθηκε το 1939, έχει φιλοξενήσει όλες τις παραπάνω προσωπικότητες, ενώ εντυπωσιακή είναι και η παμπ του νησιού (εννοείται, επίσης βρίσκεται στο πωλητήριο, όπως εξάλλου και το λουσάτο ξενοδοχείο), που φτιάχτηκε πριν από… επτακόσια χρόνια, για την ακρίβεια το 1336, όπως θα δει κανείς να αναγράφεται κατά την επίσκεψή του στο βρετανικό θέρετρο. Για όσους δεν το επισκέπτονται με ελικόπτερο, το νησί είναι προσβάσιμο με τα πόδια ή με αυτοκίνητο κατά την άμπωτη, αλλιώς με θαλάσσιο μέσο.
Στο «μενού» και το beach house, το παραλιακό σπίτι της συγγραφέως, που χρησιμοποιούσε για να εμπνέεται. Όσο για το ξενοδοχείο, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε κέντρο υγείας για τους τραυματίες. Τip: Δεδομένου ότι η Στέψη του Κάρολου Γ΄ κόστισε 100.000.000 βρετανικές λίρες και ότι κάποιοι μπορεί να δώσουν και 45.000.000 δολάρια για ένα Γκουστάβ Κλιμτ, όπως γράφαμε σε προηγούμενο φύλλο, το αντίτιμο για ένα πριβέ νησί και με ξενοδοχείο, και παμπ, και το «καταφύγιο» της Κρίστι είναι… αμελητέα ποσότης. Περίπου.

*Ντονατέλλα Αδάμου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Παρασκευή 12 Μαΐου