Μια έκθεση-ταξίδι στον «Λαβύρινθο» του Τιμ Μπάρτον στο Παρίσι

150 έργα του σκοτεινού παραμυθά του σινεμά (και συντρόφου της Μόνικα Μπελούτσι) στην Πόλη του Φωτός

Ποια πόρτα θα ανοίξει ο Τιμ Μπάρτον και πού θα συναντηθεί με τη νέα μούσα και αγαπημένη του,
Μόνικα Μπελούτσι; Θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε στο Παρίσι -όσοι προλάβουμε έως τις 20 Αυγούστου- για να μάθουμε την απάντηση.

Και να μην το κατορθώσουμε ωστόσο, μπορούμε να σας δώσουμε μία γενναία γεύση από την έκθεση για τον ονειρικό, νουάρ κόσμο του μεγαλύτερου σκοτεινού παραμυθά του σινεμά, του Τιμ Μπάρτον (φυσικά), με τον τίτλο «Λαβύρινθος», που φιλοξενεί 150 αυθεντικά έργα του ταλαντούχου σκηνοθέτη.

Πώς βρέθηκε ο «Ψαλιδοχέρης» στο Παρίσι, στο Parc De La Villette συγκεκριμένα, μετά τη Μαδρίτη; Απάντηση δεν πήραμε. Ακόμα.

Έντονα συναισθήματα

Διακρίνουμε όμως ότι εξακολουθεί -μέσα στα 5.000 τετραγωνικά μέτρα που του έχουν… επιτρέψει να εκφράζεταινα ντύνεται αποκλειστικά στα μαύρα, να φοράει γυαλιά ηλίου και να προτρέπει τους επισκέπτες να νιώσουν τι σημαίνει δημιουργία, σε μία έκθεση που φτιάχτηκε για να μπορεί να ταξιδεύει. Και να σε ταξιδεύει. Και να σε βοηθάει να «χαθείς». Να «χαθείς» σε αυτό το αλλόκοτα ελκυστικό «τιμπαρτονικό» σύμπαν. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης θέλει να δημιουργεί τέχνη που γεννά έντονα συναισθήματα.

Νιώθω σαν να είμαι ήδη εκεί. Και να αποπροσανατολίζομαι στον ερεβώδη λαβύρινθο που μόνο ένας σκηνοθέτης σαν τον Μπάρτον θα μπορούσε να έχει φανταστεί. Και αντί να πηγαίνουμε και να θαυμάζουμε απλώς τι έχει σχεδιάσει μέχρι σήμερα, θέλησε να οραματιστεί ένα διαδραστικό έργο, συμμετοχικό, διαφορετικό.

Σίγουρα χρωματιστό, αν και υποφωτισμένο. Φανταστείτε οθόνες 360 μοιρών, βίντεο που δημιουργούν ψευδαισθήσεις, έναν πλανήτη που σε προσκαλεί να τον ανακαλύψεις με πόρτες που χάνονται, ανοίγουν, κλείνουν, σε αιχμαλωτίζουν, σε απελευθερώνουν. Από τον «Μπάτμαν» στον «Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», τον «Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη» και βεβαίως τον «Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη». Έκθεση τέχνης και παιχνίδι μαζί.

Οι πόρτες

Σκεφτείτε σχέδια, ζωγραφιές, εγκαταστάσεις, με τον θεατή να ζαλίζεται στον εκκεντρικό κόσμο του Τιμ Μπάρτον που δημιουργεί φιλμ για παιδιά που αρνούνται να μεγαλώσουν. Οι θεατές θα πρέπει να διαλέξουν πόρτα. Το αποτέλεσμα θα είναι μαγικό, όποια και αν επιλέξουν. Για την ώρα κανείς δεν αποκαλύπτει πόσα κρυφά δωμάτια βρίσκονται μέσα στον «Λαβύρινθο», αλλά πηγές λένε πως υπάρχουν 300 διαδρομές. Και η Μόνικα (Μπελούτσι); Ένα ταξίδι στο Παρίσι για δύο δεν είναι ποτέ κακή ιδέα… (Μον σερί.)

 

*Σάντυ Τσαντάκη/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Τετάρτη 24 Μαΐου