Μάγεψε την Αθήνα ο διπλός Γούντι Άλεν

Συναυλία του στο Ηρώδειο και προβολή της ταινίας του «Γυρίσματα της τύχης» στο Ζάππειο

Διπλός Γούντι Άλεν στην Αθήνα, τόσο ως σκηνοθέτης, για την παρουσίαση της νέας του ταινίας στην «Αίγλη» του Ζαππείου, όσο και ως μουσικός, για τη συναυλία του στο Ηρώδειο, ικανοποίησε σινεφίλ και μουσικόφιλους που είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν από κοντά τις προηγούμενες μέρες.

Ο 87χρονος Αμερικανός δημιουργός, που τα τελευταία χρόνια προτιμά, για διάφορους λόγους, να κάνει ταινίες στην Ευρώπη, πέταξε στην Αθήνα -καλεσμένος του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας- από το Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου προβλήθηκε, σε παγκόσμια πρεμιέρα, η τελευταία του ταινία «Γυρίσματα της τύχης» («Coup de Chance»). Μια πρεμιέρα στιγματισμένη πάντως και από την παρουσία διαδηλωτών που δεν του συγχωρούν το παρελθόν του και μοίρασαν φυλλάδια εναντίον του στο κόκκινο χαλί. Η πεντηκοστή -και πρώτη γαλλόφωνη- ταινία του, που μιλάει για τον ρόλο που παίζει η τύχη στη ζωή μας, φέρνει στον νου το γυρισμένο στο Λονδίνο «Match Point» του 2005, σε μία πιο ανάλαφρη εκδοχή.

Η πρεμιέρα

Στην ελληνική πρεμιέρα της Παρασκευής, στον κατάμεστο θερινό κινηματογράφο, ο 87χρονος αλλά αειθαλής δημιουργός δεν παρέλειψε να δηλώσει στους θεατές -ανάμεσά τους η Μιμή Ντενίση, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Ράντου, ο Γιώργος Καραμίχος κ.ά.- πως εύχεται μια μέρα να γυρίσει ταινία και στην Αθήνα.

Τόνισε πως η ταινία, που παρουσιάζεται στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Σεπτεμβρίου, του χάρισε μια υπέροχη εμπειρία στη διάρκεια των γυρισμάτων της στο Παρίσι, ότι ήταν «το καλύτερο που μπορούσα να κάνω σε αυτήν τη φάση της ζωής μου» και πως βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τη συναυλία του στο Ηρώδειο.

Πλήθος κόσμου άλλωστε τον περίμενε και στο ρωμαϊκό ωδείο το Σάββατο το βράδυ, για να τον απολαύσει και καταχειροκροτήσει στη συναυλία του με τους New Orleans Jazz Band, μπάντα με την οποία συνεργάζεται εδώ και χρόνια. Αλλά και να τον αποχαιρετήσει, καθώς, όπως έχει πει, αυτή είναι η τελευταία περιοδεία του στην Ευρώπη. Ο Γούντι Άλεν έπαιξε το αγαπημένο του κλαρινέτο συνοδευόμενος από την εξαμελή κλασική τζαζ μπάντα, από τις πρώτες που ηχογράφησαν τζαζ, με μαέστρο τον Κόναλ Φόουκς, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

 

*Έφη Παπαζαχαρίου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου