«Έξυπνα» γλυπτά πάνω σε 10 νησιά

Ο Γιώργος Κρουστάλλης παρουσιάζει το Aegean Gravitas ή πώς η τεχνητή νοημοσύνη «προάγει» την τέχνη

Ένα concept βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη οπτικοποιεί εγκαταστάσεις γλυπτών και αρχιτεκτονικής από Έλληνες καλλιτέχνες, με σκηνικό-φόντο δέκα ελληνικά νησιά.

Εμπνευστής του ο Γιώργος Κρουστάλλης, δημιουργός του Aegean Gravitas – εν εξελίξει έργου που το γιατί θα συζητηθεί είναι προφανές.

Ιδίως τον τελευταίο χρόνο, η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή εικόνων είναι εντυπωσιακή. Παράλληλα, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως στις μέρες μας μπορεί οποιοσδήποτε να γράψει κάτι και σχεδόν αμέσως η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει μια πρωτότυπη εικόνα. Και αν αυτό, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται υπερβολικό, απλώς, δεν είναι!

Για παράδειγμα, ένας καλλιτέχνης, ο Τζέισον Αλεν, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό σύγχρονης τέχνης στο Κολοράντο με μια εικόνα που δημιούργησε με εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ στη συνέχεια είδαμε ένα διαφορετικό και ξέφρενο… after party της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Νέο κεφάλαιο

Και όλα δείχνουν ότι σε αυτή τη νέα εποχή η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί εντελώς νέες δυνατότητες στην τέχνη όπου τα πάντα μπορούν να πραγματοποιηθούν – και μάλιστα με έναν απολύτως πειστικό τρόπο. Βρισκόμαστε, πλέον, σε ένα εντελώς καινούργιο κεφάλαιο της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης, που οι καλλιτέχνες εξελίσσονται, επαναπροσδιορίζονται και προσαρμόζονται. Όπως ακριβώς πράττει ο Έλληνας δημιουργός Γιώργος Κρουστάλλης με το τελευταίο του δημιούργημα που φιλοτεχνήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη. Ο λόγος, λοιπόν, για το Aegean Gravitas, ένα καλλιτεχνικό έργο που οπτικοποιεί προσωρινές αποκλειστικές εγκαταστάσεις γλυπτών και αρχιτεκτονικής από κορυφαίους διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, στο φόντο δέκα ειδυλλιακών νησιών του Αιγαίου.

Πρόκειται για σύνολο δημιουργημένο πλήρως με τεχνητή νοημοσύνη, για ένα μηνιαίο διεθνές φεστιβάλ τέχνης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023. Θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα διαρκέσει 28 ημέρες, φιλοδοξώντας να γίνει μια καλλιτεχνική αποκάλυψη γύρω από δέκα ελληνικά νησιά, αλλά στηριζόμενο πάντα στα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης.
Από τις απόκρημνες πλαγιές της Σαντορίνης μέχρι τις εύφορες εκτάσεις της Νάξου, κάθε νησί θα παρέχει ένα «παράθυρο» έκφρασης.

Πρόκειται για ένα εικονικό φεστιβάλ τέχνης που αποτελεί ένα περίπλοκο δίκτυο αλληλένδετων αφηγήσεων με εκθέσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, αναθεωρώντας την κατανόησή μας για τον κόσμο και προωθώντας την ενότητα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται μάλλον από έναν άτακτο κατακερματισμό.

Οπτικές αφηγήσεις

Έχοντας ως βάση του το Λονδίνο, ο εικαστικός καλλιτέχνης, φωτογράφος και δημιουργικός διευθυντής, Γιώργος Κρουστάλλης, οργανώνει οπτικές αφηγήσεις που διασχίζουν τους κόσμους του design, της αρχιτεκτονικής, της τέχνης αλλά και της μόδας.
Και μέσω του δημιουργικού του εργαστηρίου, Minorstep, καταφέρνει να πλοηγηθεί στην αλληλεπίδραση των μορφών, των υφών, του φωτός και των υλικών, υπερβαίνοντας τα όρια ανάμεσα στην εικαστική τέχνη και τις διαφημιστικές καμπάνιες – καταθέτοντας μία νέα καλλιτεχνική πρόταση πολλαπλών αναγνώσεων.

 

*Γιώργος Βαϊλάκης/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή τη Δευτέρα 15 Μαΐου