Quantcast

Επετειακή έκθεση στη Βουλή των Ελλήνων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εγκαινιάζεται αύριο, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, η επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο εμβληματικό βιομηχανικό κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν 218

Εγκαινιάζεται αύριο, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, η επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο εμβληματικό βιομηχανικό κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν 218, το οποίο από το 2000 ανήκει εξ ολοκλήρου στη Βουλή των Ελλήνων.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, θα εγκαινιάσει στη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, την έκθεση «Ιστορίες Επιβίωσης: Πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες» με θέμα την επαγγελματική ενσωμάτωση των προσφύγων στις νέες πατρίδες και τη συμβολή τους στον κοινωνικοοικονομικό βίο της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της άφιξής τους μέχρι τη δεκαετία του 1940.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής θα εγκαινιάσει δύο ακόμα εκθέσεις, οι οποίες πλαισιώνουν την κεντρική συνθέτοντας ένα συμπληρωματικό και συνδιαλεγόμενο εκθεσιακό σύνολο που αναπτύσσεται στον πρώτο όροφο του Καπνεργοστασίου.

 

Ειδικότερα, την έκθεση «Το 1922 στον Τύπο», η οποία επικεντρώνεται στην ανάδειξη της δημοσιογραφικής καταγραφής των δραματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του ’22, όπως αποτυπώθηκαν στον Τύπο της εποχής (τον ελλαδικό, τον μικρασιατικό, τον ομογενειακό και τον αλλόφωνο).

Επίσης, την έκθεση με τίτλο «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση», στο πλαίσιο της οποίας 27 καλλιτέχνες, οι περισσότεροι προσφυγικής καταγωγής, καταγράφουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το ’22, μεταπλάθοντας τον αγώνα της επιβίωσης και της ενσωμάτωσης σε 44 πρωτότυπα έργα διαφορετικών μορφών τέχνης, που δημιούργησαν ειδικά για την έκθεση αυτή.

Διαβάστε ακόμα: «Η ανάγκη της θύμησης»: Εικαστική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Επιγραφικό Μουσείο.