Κομισιόν: Κανένας περαιτέρω ταξιδιωτικός περιορισμός για όσους εμβολιάστηκαν

Και για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό

Νέες διευκρινίσεις από την Κομισιόν για τη χαλάρωση στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

 

 

Χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς θα γίνεται η μετακίνηση των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων και των παιδιών κάτω των 6 ετών, σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν, στο πλαίσιο των προτάσεων για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ.

 

 

Δεδομένης της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας και της προόδου στα εμβολιαστικά προγράμματα, η Κομισιόν προτείνει τη σταδιακή διευκόλυνση των ταξιδιωτικών μέτρων «με συντονισμένο τρόπο» στα κράτη μέλη και με βάση «το κοινό εργαλείο«, ήτοι το «Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ».

 

 

Αναλυτικά οι προτάσεις της Κομισιόν:

 

1. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξαιρούνται από τεστ που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα 14 ημερών. Το μέτρο θα πρέπει επίσης να καλύπτει τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό και έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.

 

2. Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID και κατέχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ, θα πρέπει όταν ταξιδεύουν να εξαιρούνται από τεστ ή καραντίνα, για 180 ημέρες μετά από το θετικό τεστ PCR.

 

3. Τα άτομα με έγκυρο πιστοποιητικό τεστ, σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ θα πρέπει να εξαιρούνται από πιθανές απαιτήσεις καραντίνας. Η Επιτροπή προτείνει μια τυπική περίοδο ισχύος 72 ωρών για τα τεστ PCR και όπου γίνονται δεκτά τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, προτείνεται περίοδος ισχύος 48 ωρών.

 

4. «Φρένο έκτακτης ανάγκης»: Εάν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης σε κράτος μέλος ή εντοπιστεί υψηλός αριθμός ανησυχητικών μεταλλάξεων, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου τα ταξίδια για τα εμβολιασμένα άτομα και για εκείνα που έχουν αναρρώσει από COVID.

 

5. Απλούστευση των απαιτήσεων, σε περίπτωση που το αποφασίσουν να επιβάλλουν περαιτέρω μέτρα κάποια κράτη-μέλη. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει να μν υπάρχει κανένας περιορισμός για τις «πράσινες περιοχές», τεστ αναχώρησης (αντιγονικό ή PCR) για τις «πορτοκαλί περιοχές» και καραντίνα για τις «κόκκινες περιοχές» εκτός αν έχει γίνει αντιγονικό ή PCR τεστ πριν την αναχώρηση. Τέλος, για τις «περιοχές σε βαθύ κόκκινο», η Επιτροπή συνιστά να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, διαφορετικά να επιβάλλονται τεστ και καραντίνα.

 

 

Τι προτείνεται για τα παιδιά

 

Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες με παιδιά, η Επιτροπή προτείνει τα παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους να εξαιρούνται από την καραντίνα, όταν οι γονείς τους δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού.

 

Προτείνεται, επίσης, τα παιδιά κάτω των 6 ετών να εξαιρούνται από τα τεστ πριν το ταξίδι.

 

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την προσαρμογή των ορίων του χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ενόψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό. Για τις περιοχές με πορτοκαλί χρώμα, προτείνεται να αυξηθεί το όριο του 14ημέρου των συνολικών κρουσμάτων COVID από 50 σε 75. Για τις κόκκινες περιοχές, προτείνεται το όριο να αυξηθεί 75-150 (από το υφιστάμενο 50-150).

 

Να εκδοθούν τα ψηφιακά πιστοποιητικά πριν την 1η Ιουλίου

 

 

Τέλος, η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, τονίζει ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό βάσει της εθνικής νομοθεσίας, να αρχίσουν να εκδίδουν ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ ήδη πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού κανονισμού την 1η Ιουλίου».