Quantcast

ΥΠΕΣ Τουρκίας: Η Ελλάδα κάνει απωθήσεις, δολοφονεί μετανάστες και συκοφαντεί την Τουρκία (Φώτο)

Νέα επίθεση στην Ελλάδα, στοχοποιώντας και προσωπικά τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου επιχειρεί με ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας

Νέα επίθεση στην Ελλάδα, στοχοποιώντας και προσωπικά τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου επιχειρεί με ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, σε σχέση με το μεταναστευτικό. Κατηγορεί δε την Αθήνα για «αβάσιμους ισχυρισμούς» απέναντι στην Άγκυρα. Δίνει δε ημερομηνίας και περιστατικά και φωτογραφίες κατά τα οποία όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση παράτυποι μετανάστες που «απωθήθηκαν και βασανίστηκαν» από τις ελληνικές αρχές.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΣ σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, του οποίου η χώρα βρίσκεται συχνά στην ατζέντα για απάνθρωπη μεταχείριση εναντίον των μεταναστών, επιχειρεί για μία ακόμα φορά να διαχειριστεί τις εντυπώσεις χρησιμοποιώντας φωτογραφίες γυμνών μεταναστών σχετικά με τις οποίες δεν δίνεται ούτε τοποθεσία, ούτε ημερομηνία. Σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις ενέργειες διεθνοποίησης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού που κάνει η Αθήνα απέναντι στις πρακτικές της Τουρκίας.

 

Η ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ

Το τουρκικό ΥΠΕΣ κάνει λόγο για απόγνωση της Ελλάδας μετά την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ «που αποκάλυψε τις απάνθρωπες μεταχειρίσεις της Ελλάδας σε κοινή θέα ενώπιον της παγκόσμιας κοινότητας». Υποστηρίζει ότι η Αθήνα προσπαθεί «να καλύψει τις συστηματικές παράνομες απωθήσεις που κάνουν σταθερά κατάσχοντας όλα τα υπάρχοντα των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων, του τηλεφώνου, της ταυτότητας και των διαβατηρίων τους, πετώντας τους στη θάλασσα, παίρνοντας όλα τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους, χτυπώντας τους γυμνούς με ρόπαλα, τραυματίζοντάς τους με συσκευές ηλεκτροσόκ, πυροβολώντας τους με σφαίρες από καουτσούκ ή βάζοντάς τους σε φθαρμένες σωσίβιες λέμβους».

Σύμφωνα με την Άγκυρα εδώ και χρόνια «η απάνθρωπη μεταχείριση και οι ενέργειες της Ελλάδας εκτίθενται στα μάτια όλου του κόσμου με εικόνες και διεθνείς αναφορές που απεικονίζουν τρυπημένα σκάφη, χωρίς τις μηχανές τους, μετανάστες που έχουν δεχθεί κακοποιήσεις, ακόμη και πυροβολισμούς με στόχο να τους σκοτώσουν». Επαναλαμβάνει τις κατηγορίες περί νεκρών παιδιών και βρεφών αλλά και ενηλίκων που αφέθηκαν να πεθάνουν. Αναφέρεται ακόμα στα δύο παιδιά των οποίων τις φωτογραφίες έδειξε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ «ως αποτέλεσμα αυτής της απάνθρωπης μεταχείρισης» της Ελλάδας.

Η Ελλάδα αδυνατεί να δώσει εξηγήσεις

«Τώρα, που η Ελλάδα αδυνατεί να δώσει έστω και μια εξήγηση για αυτές τις ενέργειες απάνθρωπης μεταχείρισης στην παγκόσμια σκηνή, προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία μέσω συκοφαντίας και δυσφήμισης» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΣ και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ψέματα και συκοφαντίες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ακόμα ότι παρ’ όλο που «υπήρξε έντονη πίεση στην Ελλάδα στη διεθνή σκηνή σε σχέση με τις ενέργειές της, η Ελλάδα δεν έκανε ούτε βήμα πίσω και συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα». Καταγγέλλει δε την Αθήνα για σειρά ενεργειών που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Η μακροσκελής ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που κοινοποιήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και όργανα μέσων ενημέρωσης, και στην οποία σύμφωνα με την Άγκυρα τονίζεται ότι ανώτατο προσωπικό της Frontex, ενεπλάκη σε «καταχρήσεις και παρατυπίες, καλύπτοντας τις απωθήσεις [των μεταναστών] προς την Τουρκία, μη διερευνώντας τις δεόντως και μη αξιολογώντας το πρόβλημα με σωστό και ορθό τρόπο αλλά και κοινοποίηση εσφαλμένων και επιμέρους πληροφοριών με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ». Υποστηρίζεται δε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστούν σύμπτωση  «οι ψευδείς πληροφορίες που παρείχε ο Έλληνας Υπουργός για να συγκαλύψει αυτή την αναφορά και τις παραβιάσεις που διέπραξε η χώρα του στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα».

«Ο Μηταράκης εξακολουθεί να είναι υπουργός»

Η ανακοίνωση αναφερόμενη ειδικά στον Νότη Μηταράκη, σημειώνει ότι «εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του» ως υπουργός και συνεχίζει τις αβάσιμες εναντίον της Τουρκίας κατηγορίες ενώ ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FRONTEX απολύθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών και των εποπτειών για τις απωθήσεις.

Στην τουρκική ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι 152 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των απωθήσεων, για τις οποίες κατηγορεί την Ελλάδα ενώ ακόμα 200 τραυματίστηκαν από το 2020. Εξετάζοντας τα στοιχεία του 2022, η Τουρκία αναφέρεται συνολικά σε 26.363 μετανάστες, που έχουν υποστεί απωθήσεις εκ των οποίων οι 21.770 βρίσκονταν στο Αιγαίο και οι 4.593 στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας. Υποστηρίζει ότι 59 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους από απωθήσεις, και συγκεκριμένα 21 στο Αιγαίο και 38 στα ελληνικά χερσαία σύνορα. Ενώ ακόμα 54 μετανάστες τραυματίστηκαν, 5 στο Αιγαίο και 49 στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση.

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα που δεν έχει ακόμα λογοδοτήσει, όπως υποστηρίζει «για τα πνιγμένα μωρά στο Αιγαίο να σταματήσει την απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών και την πολιτική που οδηγεί σε θανάτους».

Το τουρκικό ΥΠΕΣ υποστηρίζει ότι η Άγκυρα τηρεί τους διεθνείς κανόνες για παράτυπους μετανάστες και ακολουθεί ανθρωπιστική προσέγγιση και ως εκ τούτου αρνείται να συγκρίνεται με την Ελλάδα  η οποία παρακολουθείται «από ολόκληρο τον κόσμο εδώ και χρόνια λόγω της απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών».

Τα περιστατικά απωθήσεων και κακομεταχείρισης που επικαλείται η Άγκυρα

Η Άγκυρα στην ανακοίνωση της αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις «απάνθρωπης μεταχείρισης μεταναστών» και δίνει φωτογραφίες και στοιχεία στο κοινό, με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε περιστατικό στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 οπότε 15 μετανάστες, (7 παιδιά, 8 ενήλικες), διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στην επαρχία Τσανάκαλε. Ανασύρθηκαν τα 6 πτώματα μεταναστών, μεταξύ των οποίων 4 παιδιών, 2 ενηλίκων. Όπως υποστηρίζεται η ελληνική ακτοφυλακή «ανατίναξε τη λαστιχένια βάρκα και απώθησε τους μετανάστες σε ένα πιο κοντινό σημείο στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η λαστιχένια βάρκα πλημμύρισε και βυθίστηκε».

Σε άλλο περιστατικό που επικαλείται η ανακοίνωση στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 , 66 μετανάστες, «που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ιταλία από τον Λίβανο και απωθήθηκαν από την Ελλάδα, διασώθηκαν σε 3 συνολικά σωσίβιες σχεδίες. Τα πτώματα 6 παράτυπων μεταναστών 2 βρεφών, 3 παιδιών και 1 γυναίκας βρέθηκαν γύρω από τη σωσίβια σχεδία».  

Συνεχίζει με περιστατικό που όπως υποστηρίζεται έλαβε χώρα στις 2 Φεβρουαρίου 2022, οπότε και τα πτώματα 19 παράτυπων μεταναστών που απωθήθηκαν από τα ελληνικά στοιχεία και πέθαναν από το κρύο και βρέθηκαν σε χωριό στα Ίψαλα. 

Στις 3 Φεβρουαρίου 2022 συνεχίζει η ανακοίνωση, εντοπίστηκαν 5 παράτυποι μετανάστες στην περιοχή Sazlık. Είχαν απωθηθεί από την Ελληνική Ακτοφυλακή από τη Σάμο. Οι μετανάστες σύμφωνα με την ανακοίνωση που διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή, υποστήριξαν ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι τους χτύπησαν και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα.

Η ανακοίνωση συνεχίζει με δύο ακόμα περιστατικά. Το ένα στις 23 Φεβρουαρίου 2021 οπότε και 7 παράτυποι μετανάστες από τη Συρία, 4 από την Αίγυπτο, 5 από την Ινδία, 2 από το Πακιστάν, 2 από το Ιράκ, 1 από το Αφγανιστάν και 1 από το Ιράν, συνολικά 22 άνθρωποι και το δεύτερο στις 24 Φεβρουαρίου 2021 16 Σύροι, 4 Αφγανιστάν, 5 Πακιστανοί, 1 Υεμένης, 1 Μαροκινός και 2 Τυνήσιοι, 29 μετανάστες συνολικά, υποστηρίζεται ότι κακοποιήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στη νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση τα τηλέφωνα και τα υπάρχοντα των μεταναστών κατασχέθηκαν.

Ακόμα στις 20 Οκτωβρίου 2021 , 11 άτομα – σύμφωνα πάντα με το τουρκικό ΥΠΕΣ – εντοπίστηκαν από το τουρκικό λιμενικό στο Κουσάντασι. Υποστηρίζεται ότι υποχρεώθηκαν να ανέβουν σε λαστιχένια βάρκα από την ελληνική αστυνομία, η οποία κατάσχεσε τα υπάρχοντά τους και τους ανάγκασε να βγουν στη θάλασσα.

Σε περιστατικό στις 18 Μαΐου 2021, συνεντεύξεις με Ιρακινό υπήκοο που συνελήφθη στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και παραδόθηκε στην Επαρχιακή Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης της Αδριανούπολης, έδειξαν ότι ο Ιρακινός υπήκοος είχε εκτεθεί σε διάφορες πράξεις βίας που απέδιδε στην ελληνική αστυνομία.

Τέλος υποστηρίζεται ότι στις 08 Δεκεμβρίου 2020 στις 20.15 , οι αρχές της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας προσέγγισαν ομάδα μεταναστών που ζητούσε βοήθεια στο ακρωτήριο Tekağaç. 11 παράτυποι μετανάστες (7 υπήκοοι Κεντρικής Αφρικής, 2 υπήκοοι Κονγκό, 2 υπήκοοι Καμερούν), οι οποίοι εντοπίστηκαν και διασώθηκαν σε 2 σωσίβιες σχεδίες και υποστηρίζεται ότι ξυλοκοπήθηκαν και απωθήθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.