Συμφωνία Δένδια – Τσαβούσογλου: Γιατί η Άγκυρα στηρίζει την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η χθεσινή συμφωνία επισφραγίστηκε από χαμόγελα, αγκαλιές και μία συνέντευξη Τύπου που δεν θύμιζε εκείνη της Άγκυρας το 2021

Σε μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συνεδρίου Δωρητών για τις σεισμόπληκτες Τουρκία και Συρία.

Έπειτα από μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, που διήρκεσε είκοσι λεπτά, ανακοίνωσαν πως η Τουρκία θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι η Ελλάδα ήθελε να γίνει μέλος για να μπλοκάρει τις προκλήσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Τώρα λοιπόν οι Τούρκοι μάς βοηθούν να εκλεγούμε.

Η χθεσινή συμφωνία επισφραγίστηκε από χαμόγελα, αγκαλιές και μία συνέντευξη Τύπου που δεν θύμιζε εκείνη της Άγκυρας το 2021, που είχε εξελιχθεί σε διπλωματικό «θερμό» επεισόδιο. Οι δύο υπουργοί ευχαρίστησαν ο ένας τον άλλο για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και την τραγωδία των Τεμπών. Ακολούθησαν οι σημαντικές ανακοινώσεις για τη συμφωνία.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει για την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γεγονός για το οποίο ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του είπε: «Είμαι χαρούμενος για την καλύτερη ατμόσφαιρα που διέπει τις σχέσεις μας. Το θετικό κλίμα αντανακλάται στη συνεργασία μας σε διεθνείς πλατφόρμες». Δήλωσε επίσης ότι απηύθυνε πρόσκληση στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να συναντηθούν ξανά σύντομα. «Στην Τουρκία ή όπου εσύ θέλεις», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Δένδια.

Το αντάλλαγμα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το έδαφος είχε στρωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Μετά το καλό κλίμα που προέκυψε ως απόρροια της «διπλωματίας των σεισμών», ακολούθησαν μυστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργείων. Τα τηλέφωνα είχαν πάρει «φωτιά», σε επίπεδο κυρίως διπλωματών. Οι Τούρκοι είπαν «ναι», θέλοντας να κάνουν μια συμβολική κίνηση με σημαντικό νόημα. Στόχος τους δηλαδή ήταν να δείξουν ότι πράγματι άλλαξαν στάση και ότι ο δρόμος της αποκλιμάκωσης είναι αυτός που συνειδητά επιλέγουν να ακολουθήσουν. Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ). Πρόκειται για έναν Οργανισμό που έχει ως κύρια αποστολή την ασφάλεια και την προστασία της διεθνούς ναυτιλίας. Η Ελλάδα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ως εκ τούτου μπορεί να πει… μια καλή κουβέντα για την Τουρκία.

Εξάλλου εμείς εκλεγόμαστε κάθε χρόνο και μάλιστα στην κατηγορία Α. Σε αυτή την κατηγορία εκλέγονται οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε ότι και εμείς… κάτι δώσαμε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν γίνει «μελέτες ρίσκου» και δεν φαίνεται εν προκειμένω να διακυβεύεται κάποιο ελληνικό συμφέρον.

Ο Φραγκογιάννης

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι χθεσινές εξελίξεις ανακατεύουν την τράπουλα στο ελληνοτουρκικό παιχνίδι και παρατείνουν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί αυτό το κλίμα ώστε να το «κληρονομήσει» η επόμενη ηγεσία. Ο δρόμος πάντως για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει ανοίξει. Ενδεχομένως οι συζητήσεις να γίνουν και πριν από τις εκλογές. Ενώ αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα συζητήσει στην Άγκυρα με τον ομόλογό του Μπουράκ Ακσαμπάρ για οικονομική και εμπορική συνεργασία στο πλαίσιο της λεγόμενης «θετικής ατζέντας».

Ρεπορτάζ:Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/3