Τούρκος ιστορικός για Έλληνες της Σμύρνης: Ήταν άνθρωποι αυτής της γης, ήταν η Σμύρνη η ίδια

Οι Τούρκοι γιόρτασαν τα 99 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και το «ρίξιμο» των Ελλήνων στη θάλασσα

Οι Τούρκοι γιόρτασαν τα 99 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και το «ρίξιμο» των Ελλήνων στη θάλασσα.

 

 

Ένας συμπατριώτης τους, όμως, ιστορικός, που ζει και εργάζεται μόνιμα στο εξωτερικό, τους θυμίσει την ιστορική πραγματικότητα που δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί παρά τις κραυγές και τους πανηγυρισμούς.

Ο λόγος για τον διδάκτορα Ιστορίας και Κοινωνιολογίας Άξελ Κόρλου, επίκουρο καθηγητή του κολεγίου Georgia Gwinnett της Ατλάντα των ΗΠΑ, γεννημένο στη Σμύρνη και με ρίζες από την Λεβαντίνη.

Ο ίδιος με πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter εξηγεί ποιους Έλληνες πέταξαν το 1922 οι Τούρκοι του Μουσταφά Κεμάλ από τη Σμύρνη. «Ήταν άνθρωποι αυτής της γης, ήταν η Σμύρνη η ίδια» λέει για τους Έλληνες, Αρμένιους και Λεβαντίνους της πόλης που χάθηκαν στις φλόγες και στο αίμα. Παράλληλα επισημαίνει πως η μη παραδοχή των όσων συνέβησαν πριν από 99 χρόνια, θα οδηγήσει σε «περισσότερους θύτες και περισσότερα θύματα».

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Κόρλου: «Θα χρειαστούν άλλα εκατό χρόνια για να χωρέσει στα κεφάλια κάποιων πως εκείνοι που “πετάχτηκαν στη θάλασσα”, που σκοτώθηκαν, βιάστηκαν και πού όλη τους η περιουσία λεηλατήθηκε ήταν άνθρωποι αυτής της γης, ήταν η Σμύρνη η ίδια. Μέχρι τότε θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με το μοναδικό για την Τουρκία ψυχικό βάρος το οφειλόμενο σε όσους μπορούν από τη μια μεριά να εορτάζουν την 9η Σεπτεμβρίου και από την άλλη να μιλούν για “μωσαϊκό πολυπολιτισμικότητας”, να λένε “τι όμορφους Έλληνες, Αρμένιους, Λεβαντίνους γείτονες που είχαμε, τι όμορφη πόλη που ήταν η Izmır”. (Όχι κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται με “μόρφωση” και λοιπά, οι πλέον “μορφωμένοι” κάνουν το ίδιο με τον πλέον πομπώδη τρόπο). Ιστορία και κοινωνικό ασυνείδητο που δεν συμπεριλαμβάνουν τους θύτες και τα θύματα είναι βέβαιο ότι θα γεννήσουν περισσότερους θύτες και περισσότερα θύματα».

(Σημείωση : Πληροφορίες από ανάρτηση της κυρίας Δέσποινας Βιτούνη στην ομάδα «Απόγονοι Μικρασιατών» στο Facebook).