Τουρκία κατά Ελλάδας: «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας» (Φώτο)

Τέσσερις ώρες διήρκησε η… πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τέσσερις ώρες διήρκησε η… πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Ελλάδα να βρίσκεται στα πρώτα θέματα της ατζέντας εν μέσω κλιμακούμενης έντασης για τη στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τουρκικά ΜΜΕ, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε γίνεται λόγο για «αυξημένες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», για τις οποίες η Αγκυρα διαμηνύει πως θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματά της.

Απευθύνει, δε, νουθεσία προς την Αθήνα να «έρθει στα λογικά της».

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγός, Atilla Gülan, και ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος, Ercüment Tatlıoğlu, την ώρα μάλιστα η Αγκυρα αποφάσισε να βγάλει το ερευνητικό Yunus δυτικά της Λέσβου.

«Να εγκαταλείψει η Αθήνα τις παράνομες πρακτικές»

Πιο συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει:

«Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά.

» Να έρθουν στα λογικά τους οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας».

Επιπλέον, η Αγκυρα βάζει στο στόχαστρο και την Κύπρο, καλώντας «τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», ενώ ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, δε, υπογραμμίζει ότι «οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ».