Τουρκία: Έτοιμο για έρευνες στην ανατολική μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

«Σιωπή» από τον τουρκικό Τύπο για την έκδοση NAVTEX από την Αθήνα

Τη δική της «απάντηση» στην έκδοση Navtex από το Πολεμικό Ναυτικό για σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης, έδωσε η Τουρκία.

 

 

Όπως αναφέρεται, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωνε διαμέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, την έκδοση Navtex, η Τουρκία την ίδια ώρα έβγαζε το 4ο πλωτό γεωτρύπανό της Αμπντουλχαμίντ από το λιμάνι της Σελεύκειας εν αναμονή της οδηγίας προς ναυτιλομένους που θα το στείλει κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο και σταδιακά σε όλη τη «Γαλάζια Πατρίδα» όπως επεσήμανε στέλεχος της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας.

Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο η Αθήνα ατσαλώνει τις συμμαχίες της. Ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν φτερό με φτερό τις προηγούμενες ημέρες ασκούμενα σε διάφορα σημεία της Ελληνικής επικράτειας.

Τις επόμενες ημέρες μαχητικά από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ θα πετάξουν και θα ασκηθούν και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Εκκωφαντική σιωπή από τον τουρκικό Τύπο

Χαρακτηριστική για τα γεγονότα είναι και η -μέχρι στιγμής- αντίδραση του τουρκικού Τύπου.

Ειδικότερα, εντύπωση προκαλεί η εκκωφαντική «σιωπή» φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, όπως της Γενί Μπιρλίκ, η οποία στο πρωτοσέλιδό της ασκεί κατά βάση κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, που στέλνει μη επανδρωμένα στη χώρα μας.

Επεκτείνονται οι σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης – Εκδόθηκε νέα Navtex

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση της περιοχής που πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης η EXON MOBIL εκδίδοντας νέα Navtex.

Συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης προχώρησε στην δέσμευση μίας νέας περιοχής νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σχολίασε σχετικά: «Εδώ είναι οι θετικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη. Χάσαμε αρκετά χρόνια, βλέπετε όμως πώς η ρωσική εισβολή άλλαξε τις προτεραιότητες, ζητώντας η ίδια η Exxonmobil την επέκταση των ερευνών».

Ο καθηγητής ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την αντίδραση της Λιβύης σε αυτήν την επέκταση των σεισμικών ερευνών καθώς δεν έχει πει ή κάνει κάποια δήλωση ακόμα.

O Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, ανέφερε για την επέκταση των σεισμικών ερευνών με την έκδοση της νέας Navtex: «Αυτή την στιγμή το νοτιότερο κομμάτι είναι στα 40 μίλια νότια από την Γαύδο. Η απόσταση μεταξύ Λιβύης – Γαύδου είναι 140 μίλια, άρα η μέση γραμμή είναι περίπου στα 70 μίλια. Εκεί οριοθετείται η αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα».

Επιπλέον ο κ. Εγκολφόπουλος τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η φράση «τι θα κάνουν οι Τούρκοι;», καθώς είναι καθαρά ελληνική κυριαρχική περιοχή.

Δείτε βίντεο: