Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το κλείσιμο, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη.
Μάλιστα, δεν διστάζει να μιλήσει ξανά για «τουρκική μειονότητα», μια έκφραση που είχε εξοργίσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα μέτρα λιτότητας και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών» αναφέρει του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο έκλεισαν περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας και ο αριθμός τους μειώθηκε σε 103.
«Έτσι, έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική της Ελλάδας να κλείσει τα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης μέσω “προσωρινής αναστολής” είναι συστηματική. Από την άλλη πλευρά, στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα σχολεία στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί ότι τα σχολεία μειονοτήτων εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής σε πολλά άρθρα και γίνονται διακρίσεις» προσθέτει.
Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης
Στη συνέχεια η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα πως με τις αποφάσεις αυτές παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και κάνει λόγο πολιτικές «καταπίεσης» στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης.
Υποστηρίζει δε πως η ελληνική πλευρά κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών και αγνοεί τις ανάγκες για το άνοιγμα νέου μειονοτικού δευτεροβάθμιου σχολείου και παραβιάζει τα δικαιώματα εκπαίδευσης των παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες με διάφορες δικαιολογίες.
«Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στην πολιτική της που εισάγει διακρίσεις έναντι των μειονοτικών σχολείων, όπως φαίνεται στους τελευταίους νομικούς κανονισμούς. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει πλέον να είναι θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης»
Τέλος υποστηρίζει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τον αγώνα της μειονότητας για τα δικαιώματα της και το δίκαιο» τόσο σε διμερείς επαφές όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες.
Πηγή: Sputnik