Quantcast

Ο τουρκικός τύπος προαναγγέλει γεωτρήσεις στα Βόρεια της Κύπρου

Η κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας ζήτησε άδεια για εξερεύνηση σε τρεις περιοχές της Μεσογείου.

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο προαναγγέλλουν τουρκικές γεωτρήσεις στα βόρεια της Κύπρου, καθώς η κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας, σύμφωνα και με την εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας, ζήτησε άδεια για εξερεύνηση σε τρεις περιοχές της Μεσογείου.

 

 

Θα δούμε τι θα συμβεί…
Ειδικότερα πρόκειται για τρία τεμάχια βορείως των κατεχομένων της Κύπρου.

Το σκηνικό αυτό που περιγράφεται είναι μάλλον σκηνικό έντασης σε αντίθεση με το σκηνικό ύφεσης του τελευταίου διαστήματος από πλευράς Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται δε ότι αντίστοιχα μηνύματα με απειλές για νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή σεισμογραφικών σκαφών και γεωτρύπανων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε στείλε πριν από μία εβδομάδα περίπου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την παρουσία του στα Κατεχόμενα και τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ.

Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Αττίλα.

 

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως είναι ορόσημο η παρουσία Ερντογάν στα Κατεχόμενα ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως οι εντάσεις φέτος δεν είναι στο ίδιο επίπεδο που ήταν πέρυσι. Ωστόσο, αφού χαρακτήρισε ορόσημο την 20ή Ιουλίου και τον εορτασμό του Τούρκου Προέδρου, για την εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού τόνισε με νόημα: «θα δούμε τι θα συμβεί».

Λιγότερες εντάσεις αλλά δεν προσυπογράφει το Διεθνές Δίκαιο

Επιπροσθέτως, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «αν και αντιμετωπίζουμε λιγότερες εντάσεις, λυπούμαι που λέω ότι δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής τόσο της συμπεριφοράς της Τουρκίας όσο και των πεποιθήσεων της» και εξήγησε ότι η Τουρκία δεν προσυπογράφει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.