Φίλης στα Παραπολιτικά 90,1: Οι Τούρκοι θέλουν να υποχρεώσουν την Ελλάδα να αντιδράσει στις ενέργειες τους

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν έχει στο νου της την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου τύπου Ιμίων με δική της ευθύνη.

«Οι Τούρκοι αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να υποχρεώσουν την Ελλάδα να αντιδράσει στις ενέργειες τους με τρόπο που θα νομιμοποιήσει την αντίδραση της Τουρκίας», τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό κολλέγιο Ελλάδας, κος Κωνσταντίνος Φίλης, μίλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

 

 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν έχει στο νου της την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου τύπου Ιμίων με δική της ευθύνη.

Άρα, όπως σημείωσε, «ψάχνει για άλλους τρόπους για να μπορέσει να παίξει με τα νεύρα και την ψυχολογία μας και να μας υποχρεώσει στο πρώτο λάθος. Για την ώρα δεν το έχει καταφέρει και νομίζω ότι αυτός είναι ο ένας λόγος από τους λόγους ο άλλος λόγος είναι ότι η Τουρκία έχει αρχίσει πλέον να εδραιώνεται η άποψη στη δική της πλευρά ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως υποκινούμενο των αμερικανών και ως εξ αυτού οι αμερικανοί συνιστούν απειλή για την Τουρκία και η Ελλάδα συνιστά απειλή για την Τουρκία μέσω των αμερικάνων ή υπερασπιζόμενη συμφέροντα τρίτων».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει στρατηγική πραγματικής ρήξης με τη Δύση ή απλώς είναι ένα μέσο πίεσης, ο κ. Φίλης είπε ότι «Ο Ερντογάν έχει μια στρατηγική να αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά ώστε να μπορεί να επιλέξει αυτό που ο ίδιος κρίνει ότι είναι το καλύτερο τη δεδομένη στιγμή. Δηλαδή στερούμενος στρατηγικής αυτή τη στιγμή έχει υιοθετήσει την άποψη ότι έχοντας όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι μπορεί ανάλογα τη συνθήκη να επιλέξει αυτό το οποίο κρίνει ότι τον εξυπηρετεί καλύτερα και μπορεί επίσης και ταυτόχρονα να διαπραγματευτεί καλύτερα εφόσον έχει χαρτιά στα χέρια του, αυτό κάποιες φορές του βγαίνει κάποιες άλλες φορές δεν του βγαίνει. Σε σχέση με την Ελλάδα δηλαδή δεν του έχει βγει».

Για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία

Με αφορμή τη στάση των Βρυξελών απέναντι στην Τουρκία, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό κολλέγιο Ελλάδας, είπε πως σημαίνει συνειδητοποίηση.

«Σημαίνει ότι όλα αυτά τα οποία εμείς τόσα χρόνια λέγαμε αρχίζουν να τα συνειδητοποιούν πλέον και σε ευρωπαϊκό και σε αμερικανικό επίπεδο γιατί σε επίπεδο ανακοινώσεων τουλάχιστον οι ανακοινώσεις των αμερικανών είναι πιο σκληρές από τις αντίστοιχες των ευρωπαίων και αυτό κάτι δείχνει με τη σειρά του. Αλλά και μόνο τα αντανακλαστικά των ευρωπαίων που είναι πολύ αργά συνήθως, το ότι ήρθε η απάντηση το βράδυ της Δευτέρας μετά τη νέα συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης δείχνει ότι αυτή τη στιγμή είναι ο φακός πάνω στην Τουρκία», σημείωσε για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Αυτό το έχει καταφέρει ο Ερντογάν, το έχει καταφέρει βέβαια και ο Πουτιν δηλαδή θέλω να πω ότι ό,τι συμβαίνει έχει να κάνει και με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία γιατί αν δεν είχαμε τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία ενδεχομένως η στάση των ευρωπαίων και των αμερικανών να ήταν διαφορετική. Για εμάς είναι καλό ότι συμβαίνει αυτό γιατί αντιλαμβάνονται και οι μεν και οι δε τις αναλογίες που υπάρχουν και στις πρακτικές και στη ρητορική και στις μεθόδους, στο «εγχειρίδιο» που ακολουθούν Ρωσία και Τουρκία και πλέον αυτό δεν είναι κάτι το οποίο το συζητάμε μόνο εμείς εντός χώρας, είναι κάτι το οποίο βλέπουμε να συζητείται και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες».