«Το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο όπου αναφέρεται η χώρα μας, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα σε βάρος μας και επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».
Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στο τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας», που υιοθετήθηκε χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ και «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το κείμενο περιέχει σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως επίσης ρητές αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.
Η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανταποκρίνεται στους στόχους που είχε θέσει. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το τελικό κείμενο αποτελεί προϊόν συμφωνίας, έπειτα από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες βεβαίως επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Στον αντίποδα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επικρίνει την επιμέρους αναφορά για την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το κεκτημένο της ΕΕ και ως τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας».
Σημειώνει, δε, ότι το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πυξίδα» ούτε μπορεί να ονομαστεί «στρατηγικό»
«Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα οδηγήσει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές» υπογραμμίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας παράλληλα πως, πως λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, «το γεγονός ότι το έγγραφο αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ από μια τόσο ρηχή προοπτική είναι ατυχές και δείχνει την έλλειψη οράματος της ΕΕ».