Ελληνοτουρκικά: Η τακτική των κλιμακούμενων προκλήσεων της Άγκυρας σε τρία επίπεδα

Το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και η «Στρατιά του Αιγαίου»

Τακτική «ακορντεόν», με σταθερά αυξανόμενη ένταση της προκλητικότητάς της ακολουθεί η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Οπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, η κλιμάκωση των κυμάτων της τουρκικής προκλητικότητας είναι ευθέως ανάλογη της αποδοκιμασίας που εισπράττει για τις ενέργειές της και τη ρητορική που ακολουθεί. Με φόντο τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, στην οποία συμμετείχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα κορύφωσε τις προκλήσεις και στους τρεις τομείς στους οποίους επιδεικνύει την ίδια τακτική τους τελευταίους μήνες: τον διπλωματικό, τον μεταναστευτικό (με την εργαλειοποίηση των κυμάτων μεταναστών) και τον στρατιωτικό.

Ανάλογες της κορύφωσης της προκλητικότητάς της ήταν και οι απαντήσεις που έλαβε η Αγκυρα από την Αθήνα, την Ε.Ε., αλλά και τη Γερμανία, ενώ τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Ουάσινγκτον είναι σταθερά αποθαρρυντικά. Το διπλωματικό πεδίο μάχης για την Αθήνα μεταφέρθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης με ευθύνη της Τουρκίας, η οποία εξέρχεται πολλαπλώς ηττημένη του συγκεκριμένου μετώπου και με τη διάσταση απόψεων και προσέγγισης με ΗΠΑ και Ευρώπη να γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη. Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως επικεφαλής πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, στη Λιβύη, όπου είχε συνάντηση με τον προσωρινό πρωθυπουργό, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, την υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα αλ Μανγκούς, και άλλους αξιωματούχους. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας «για τους υδρογονάνθρακες και το πρωτόκολλο», χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί διευκρινίσεις ή επίσημο κείμενο για το νέο «μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες».

Διαβάστε τη συνέχεια στα parapolitika.gr