Quantcast

Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Οκτάι: Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις

«Οι θέσεις μας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο»

Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, περί Κύπρου.

 

 

«Οι θέσεις μας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις και δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής»

Ο κος Οκτάι επανέλαβε δε τα περί ερευνών από το πλοίο “Nautical Geo”,  στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως “όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του”.

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να σταθμεύουν και να αναπτύσσουν δυνάμεις τους στο ελληνικό έδαφος, για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία και πιθανότατα για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα. Η παρουσία αυτή θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές.  Αν μια χώρα σχεδιάζει να κάνει το “απονενοημένο διάβημα”, να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας.», τονίζει σε κάθε περίπτωση στην Καθημερινή της Κυριακής ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

“Η Τουρκία με την επεκτακτική, νεο-οθωμανική και ισλαμο-κεντρική πολιτική της έχει καταφέρει να αποξενωθεί από το σύνολο των κρατών της άμεσης γειτονίας της. Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα που πρέπει να διδάσκεται:πώς μπορεί μία χώρα να καταστρέψει μέσα σε λίγα χρόνια τις σχέσεις που έχτιζε επί δεκαετίες”, επισημαίνει μάλιστα ο κος Δένδιας ερωτηθείς για την προσπάθεια προσέγγισης Αιγύπτου και Ισραήλ από την Τουρκία.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί επιλογής της Σκύρου για νέα νησιωτική τοποθεσία αμερικανικών βάσεων ο κος Δένδιας ανέφερε πως η αμερικανική πλευρά ήρθε στη διαπραγμάτευση με μια αρχική πρόταση, η οποία περιελάμβανε κι άλλες τοποθεσίες, μαζί και τη Σκύρο.

“Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι η ελληνική πλευρά δεν υπέβαλε ποτέ πρόταση για τη Σκύρο. Πάντως δεν είναι πρωτοφανές σε μία διαπραγμάτευση μια πλευρά να ζητάει κάτι και μετά να το αποσύρει.” είπε και πρόσθεσε πως δεν θα μπει σε θεωρίες συνωμοσίας όπως ότι «οι Αμερικανοί φοβήθηκαν την αντίδραση της Τουρκίας».

Αν η τουρκική αντίδραση ήταν τόσο σημαντική, δεν θα είχαν επιλέξει στρατόπεδο στην Αλεξανδρούπολη, λίγα χιλιόμετρα από τον Έβρο, ούτε τον ναύσταθμο στη Σούδα, σε ένα νησί στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία επιτρέπει την επιλογή κι άλλων τοποθεσιών στο μέλλον. Άρα η παρούσα επιλογή δεν είναι κατ’ ανάγκην η τελική, συνόψισε.

Πηγή: skai.gr