Κρήτη: Ως και 4.000 ευρώ το άτομο πήραν οι 7 διακινητές που μετέφεραν παράνομα 483 μετανάστες στην Παλαιόχωρα

Οι επτά διακινητές συνελήφθησαν, ενώ οι μετανάστες είχαν αποπλεύσει με αλιευτικό από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία

Η εμπλοκή επτά διακινητών διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της διενεργηθείσας προανάκρισης για τη διάσωση των 483 αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Παλαιόχωρας Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Λιμενικού Παλαιοχώρας Χανίων και Γρ. Ασφαλείας Κ.Λ. Χανίων με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).

IMG-6389_width-1600

Οι διακινητές συνελήφθησαν για παράβαση των Ν.3386/2005 «παράνομη είσοδο στη χώρα», Ν.4251/2014 «διευκόλυνση» σε συνδυασμό με τα άρθρα 45 Π.Κ. «συναυτουργία», 306 Π.Κ. «έκθεση» και 187 παρ. 2 Π.Κ. «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» του Π.Κ. ενώ ανωτέρω συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν την 25-11-2022 ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων.

palaioxora_2

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό, οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί είχαν αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία καταβάλλοντας, σε μέλη του κυκλώματος τα χρηματικά ποσά των 3.000 έως 4.000 δολαρίων κατά άτομο.

palaioxora_skafos

Οι επτά συλληφθέντες είχαν την διακυβέρνηση του αλιευτικού σκάφους, μήκους περίπου 25 μέτρων, κατά την διάρκεια της παράνομης μεταφοράς, κατέχοντας διακριτούς ρόλους ως προς τις διάφορες ενέργειες-εργασίες επάνω στο σκάφος, το οποίο λόγω των υπεράριθμων επιβαινόντων και της έλλειψης σωστικών μέσων, ήταν ακατάλληλο για πλεύση.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Χανιών, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων.