Το επιχείρημα ότι δεν ήταν μπροστά όταν η Μαλένα και η Ίριδα έφυγαν από τη ζωή φαίνεται πως θα αποτελέσει το βασικό υπερασπιστικό ισχυρισμό της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία έχει κληθεί ως ύποπτη να δώσει εξηγήσεις για τους θανάτους των δύο κοριτσιών.
Κι ενώ η προθεσμία για την ανωμοτί κατάθεσή της εκπνέει σήμερα, ο συνήγορος υπεράσπισής της ήδη έχει ζητήσει παράταση για την υποβολή του υπομνήματός της, τουλάχιστον έως την ερχόμενη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια τεκμηρίωσης ότι τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας ήταν παθολογικά.
Τα αρνείται όλα
Η 33χρονη κατηγορούμενη αρνείται τα πάντα και προσπαθεί να αμφισβητήσει το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, το οποίο απέδωσε σε εγκληματική ενέργεια διά ασφυξίας τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών.
Τι υποστηρίζει για τους θανάτους των παιδιών
Συγκεκριμένα, στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται ότι στην περίπτωση της Μαλένας υπήρξε φραγμός με το χέρι στη μύτη και το στόμα, ενώ στο 6,5 μηνών βρέφος εντοπίστηκαν κακώσεις στο εσωτερικό των χειλιών του, που πιθανότατα προκλήθηκαν όταν το πανάκι που βρέθηκε ματωμένο στην κούνια του μπήκε βίαια μέσα στο στόμα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 33χρονη θα υποστηρίξει πως όταν πέθαναν τα δύο παιδιά της, εκείνη δεν βρισκόταν κοντά. Υπενθυμίζεται πως η ίδια έχει υπονοήσει σε συνεντεύξεις της πως το κοριτσάκι ήταν ζωντανό όταν εκείνη πήγε να ειδοποιήσει τους γιατρούς. Όπως είχε πει, την ώρα που βγήκε από το δωμάτιο, είχε πάρει από τα χέρια της Μαλένας το πανάκι που κρατούσε και το ακούμπησε κοντά στα πόδια της, ενώ όταν επέστρεψε στο δωμάτιο μαζί με τους γιατρούς, το πανάκι βρισκόταν και πάλι στα χέρια της κόρης της. Όσον αφορά στα σημάδια που εντοπίστηκαν στο πρόσωπο του κοριτσιού, θα ισχυριστεί πως αυτά δεν υπήρχαν όσο εκείνη βρισκόταν κοντά της, προσπαθώντας έτσι να ρίξει το φταίξιμο στους γιατρούς. Το ίδιο εξάλλου είχε δηλώσει και στην κατάθεσή του, στις 16 Ιουνίου, ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος μάλιστα είχε πει ότι την απουσία σημαδιών μπορεί να την επιβεβαιώσει και η θεία του, που είχε δει τη Μαλένα στο ψυγείο του νεκροτομείου. Όσον αφορά στη δολοφονία της Ίριδας, θα σταθεί στην κατάθεση της αδελφής της, που ουσιαστικά της δίνει άλλοθι.
Η κατάθεση της ιατροδικαστή Χρ. Τσάκωνα
Στην κατάθεση της ιατροδικαστή Χριστίνας Τσάκωνα, η οποία στους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών υπεραμύνθηκε του πορίσματός της, που απέδιδε σε ηπατική ανεπάρκεια το θάνατο της Μαλένας, φαίνεται πως θα στηριχτεί η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η ιατροδικαστής επέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο θάνατος του παιδιού προήλθε από παθολογικά αίτια. «Εν κατακλείδι, θα ήθελα να αναφέρω ότι όλες οι πληροφορίες οι οποίες μου εδόθησαν από το νοσοκομείο και την παραγγέλλουσα αρχή, ήτοι θάνατος παθολογικής αιτιολογίας, ήταν συμβατές με τα δικά μου ευρήματα, όπως αυτά προέκυψαν από τις διενεργηθείσες εξετάσεις» σημείωσε η ιατροδικαστής.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το σημείο στο οποίο η κ. Τσάκωνα δηλώνει πλήρη άγνοια για την κλινική εικόνα που παρουσίαζε η Μαλένα, ακόμα και ελάχιστες στιγμές πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, στις 13 Απριλίου 2019.
«Τα δικά μου ευρήματα βασίζονται στην παθολογοανατομική και τοξικολογική εξέταση και μόνο. Για το τι μπορεί να έχει συμβεί ή ποια η κατάσταση της ασθενούς πριν το θάνατο, εγώ δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Αν λάβουμε υπόψη όσα μου αναφέρατε, την προγενέστερη δηλαδή καλή κλινική εικόνα του παιδιού και όλα τα υπόλοιπα που μου λέτε, αλλά και τα αποτελέσματα της παθολογοανατομικής εξέτασης, σαφώς και δίνεται η εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν ήταν χρόνιο, αλλά προέκυψε κάτι το οξύ» είπε χαρακτηριστικά.
Πώς θα ανατρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία
Αναφερόμενη στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μπαμ» και έδειχναν εκδορές και κοκκινίλες στο πρόσωπο του μικρού κοριτσιού, η ιατροδικαστής κατέθεσε, σύμφωνα με την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»:
«Οι εν λόγω μικροεκδορές είναι πέριξ της ώρας θανάτου γενόμενες και αποδόθηκαν σε ευρήματα τα οποία δύναται να συναντήσουμε όταν ο θανών έχει υποβληθεί σε χειρισμό καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Όσον αφορά το εύρημα στη δεξιά ζυγωματική χώρα, το οποίο δεν περιέγραψα, αλλά προκύπτει από τη φωτογραφία, απαντάται συνήθως σε τοποθέτηση κολλητικής ταινίας, εξ ου και το σχήμα του τετράγωνο και βοηθάει στη σταθεροποίηση του τραχειοσωλήνα για τη διασφάλιση του αεραγωγού στο πλαίσιο της ανάνηψης. Το συγκεκριμένο εύρημα, που στη φωτογραφία αποτυπώνεται πολύ πιο έντονα σε σχέση με την πραγματικότητα, οφείλεται καθαρά σε αλλαγή χρώματος της επιδερμίδας τοπικά και δεν αποτελεί ιστική βλάβη/κάκωση καθώς θεωρείται ίχνος εφαρμογής, όπως για παράδειγμα αυτά που αφήνουν τα αυτοκόλλητα του απινιδωτή στη θωρακική χώρα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΝ ΤΙΜΕ