Βρετανία: Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν για ελλείψεις σε φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα

Οι ιδιοκτήτες των φαρμακείων στην Βρετανία προειδοποιούν για έλλειψη φαρμάκων για το βήχα και το κρυολόγημα εν μέσω του «υψηλού επιπέδου» χειμερινών ασθενειών

Οι ιδιοκτήτες των φαρμακείων στην Βρετανία προειδοποιούν για έλλειψη φαρμάκων για το βήχα και το κρυολόγημα εν μέσω του «υψηλού επιπέδου» χειμερινών ασθενειών.

Η προειδοποίηση προέρχεται από την Association of Independent Multiple Pharmacies και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Skynews, oι προϊστάμενοι των φαρμακείων έχουν προειδοποιήσει για την έλλειψη φαρμάκων για το βήχα και το κρυολόγημα, με ορισμένους φαρμακοποιούς να «παλεύουν να προμηθευτούν τις πιο βασικές» προμήθειες.

Οι παστίλιες για το λαιμό, τα μείγματα για το βήχα και ορισμένα παυσίπονα είναι μεταξύ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης των φαρμακείων.

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα λόγω COVID και γρίπης

Η Ένωση προειδοποίησε για προβλήματα εφοδιασμού τόσο σε επώνυμα όσο και σε μη επώνυμα φάρμακα για τη θεραπεία εποχικών ασθενειών.

Αυτό έρχεται μετά την προειδοποίηση του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι χειμερινές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του COVID-19, εξακολουθούν να κυκλοφορούν σε «υψηλά επίπεδα».

Η διευθύνουσα σύμβουλος Leyla Hannbeck δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι οι φαρμακοποιοί «αγωνίζονται να προμηθευτούν τα πολύ βασικά, πιο κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη».

Είπε: «Δεν πρόκειται μόνο για τα επώνυμα φάρμακα, αλλά και για απλά πράγματα όπως παστίλιες για το λαιμό, μείγματα για το βήχα ή παυσίπονα – ιδίως αυτά που είναι διαλυτά».

«Η ζήτηση ήταν μεγάλη, επειδή αυτή την εποχή παρατηρήσαμε περισσότερα κρούσματα κρυολογήματος και γρίπης και οι άνθρωποι προφανώς προσπαθούν πολύ σκληρά να φροντίσουν τον εαυτό τους και να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούν τα σχετικά προϊόντα για να διαχειριστούν τα συμπτώματα».

«Και αυτό έχει οδηγήσει σε έλλειψη αυτών των προϊόντων από την άποψη ότι δεν είμαστε σε θέση να τα προμηθευτούμε».

«Στην πρώτη γραμμή είναι πολύ δύσκολο γιατί βλέπουμε αυτές τις ελλείψεις, αλλά οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την υποστήριξή μας σε αυτό το θέμα το αρνούνται», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Η αλυσίδα καταστημάτων Superdrug δήλωσε ότι είχε παρατηρήσει τεράστια ζήτηση για φάρμακα κατά του βήχα και του κρυολογήματος.

 

Θα αυξηθεί η πίεση στο NHS

Η Hannbeck, η ομάδα της οποίας εκπροσωπεί επιχειρήσεις φαρμακείων με βάση την κοινότητα και πολλά καταστήματα, προειδοποίησε ότι η έλλειψη προϊόντων αυτοφροντίδας στα φαρμακεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση για το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας (NHS).

«Αυτό που βλέπουμε, το οποίο είναι ανησυχητικό, όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στα φαρμακεία και προσπαθούν να προμηθευτούν τα προϊόντα χωρίς συνταγή, ιδίως για τα μικρά παιδιά, τότε οι άνθρωποι αρχίζουν να αγχώνονται και να πανικοβάλλονται και αυτό που δεν θέλουμε να συμβεί είναι να πηγαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στον παθολόγο τους ή στα επείγοντα, όταν το NHS βρίσκεται ήδη υπό μεγάλη πίεση», πρόσθεσε η Hannbeck.

Παρά την προειδοποίηση για ελλείψεις, η Hannbeck προέτρεψε τους πολίτες «να μην πανικοβάλλονται».

«Ως φαρμακοποιοί, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζουμε τους ασθενείς με κάθε δυνατό τρόπο και προσπαθούμε να ταξινομήσουμε εναλλακτικές λύσεις ή να δώσουμε συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης». πρόσθεσε.

Παραμονή στο σπίτι με την παραμικρή αδιαθεσία

Αυτό συνέβη αφού η καθηγήτρια Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρική σύμβουλος του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), προειδοποίησε την Τρίτη τους ενήλικες να μένουν στο σπίτι όταν αισθάνονται αδιαθεσία ή να φορούν καλύμματα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Πρόσθεσε ότι οι ενήλικες δεν θα πρέπει να «επισκέπτονται ευάλωτα άτομα εκτός αν είναι επείγον» όταν αισθάνονται αδιαθεσία.

Η συμβουλή έρχεται στο πλαίσιο των «απλών μέτρων» της UKHSA για την προστασία των παιδιών και των ευάλωτων ατόμων, καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. H Hopkins πρόσθεσε ότι είναι «σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση της λοίμωξης στα σχολεία και σε άλλες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και φροντίδας παιδιών» και συνέστησε στα παιδιά με πυρετό ή αδιαθεσία να μένουν στο σπίτι, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.