Μπορέλ: Επισκέπτεται το Μαρόκο στη σκιά του Qatargate

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής για τη χώρα, σύμφωνα με την Κομισιόν

«Είναι σωστό για τον ύπατο εκπρόσωπο να συναντάται με τους ομολόγους του από ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πέτερ Στάνο, για την επικείμενη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στο Μαρόκο.

Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος της Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς σχετικά με το εάν είναι σωστό ο Ζοζέπ Μπορέλ να επισκεφθεί το Μαρόκο (στις 5 και 6 Ιανουαρίου), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (QatarGate) και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η βορειοαφρικανική χώρα, υπάρχει μία σειρά θεμάτων στην ατζέντα με τις τρίτες χώρες.

Επίσης, σημείωσε ότι το Μαρόκο είναι «σημαντική χώρα εταίρος» και μίλησε για συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και για το να τεθούν και από τις δύο πλευρές θέματα που ανησυχούν.

«Αυτό είναι ένα φυσιολογικό, αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του ύπατου εκπροσώπου. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κατηγορίες σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει απόδειξη» σημείωσε ο Στάνο, προσθέτοντας ότι «επισήμως κανείς δεν έχει πει από δικαστικής άποψης ότι το Μαρόκο ως χώρα είναι ένοχο και πρέπει να αποφεύγεται όσον αφορά στις διεθνείς επαφές».

Ο Πίτερ Στάνο συμπλήρωσε επίσης ότι «σε αυτήν την περίοδο ακριβώς, ο ύπατος εκπρόσωπος συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ήταν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα στα οποία χρειάζεται να συνεργαστούμε και φυσικά, ζητήματα στα οποία έχουν κάποιες ανησυχίες.

»Είμαστε πάντα πολύ διαφανείς σε σχέση με αυτά, ανακοινώνουμε αυτές τις επισκέψεις, αυτές τις συναντήσεις και σε συνέχεια με χαρά παρέχουμε πληροφορίες από αυτές τις συναντήσεις όταν λαμβάνουν χώρα. Αλλά και πάλι υπάρχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους».

Παράλληλα και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση για το εάν θα θέσει το ζήτημα της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους Μαροκινούς ομολόγους του, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειάζεται έρευνα, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, είναι στα χέρια των βελγικών αρχών».

«Εμείς, ως οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, εμπιστευόμαστε πλήρως τους Βέλγους ερευνητές και όταν έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, τις ετυμηγορίες και τις απαραίτητες αποδείξεις, θα ενεργήσουμε αναλόγως», επισήμανε.