Τούρκος Πρέσβης για συμφωνία με Λιβύη: Είμαστε στο περιθώριο και πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας

ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ

Ο Τούρκος Πρέσβης, Μπουράκ Ουζουγκεργκίν, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τονίζοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι το μνημόνιο συνεργασίας και κατανόησης με την -αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ- κυβέρνηση της Λιβύης αποτελεί απάντηση στην περιθωριοποίηση της Άγκυρας από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά και στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, που κήρυξε μονομερώς, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Όταν ερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι δύο χώρες, μέσω της συμφωνίας τους, να αγνοούν τα γεωγραφικά δεδομένα και το ότι ανάμεσα στις δύο υπάρχουν μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, ο Πρέσβης της Τουρκίας σημείωσε: «Αυτό είναι μια θεμιτή ερώτηση. Το διεθνές δίκαιο γενικά και ειδικά το ναυτικό δίκαιο είναι πολύ περίπλοκα ζητήματα. Πολλοί σχετικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν όταν φτάνουμε στην τελική γραμμή, όπως η κατεύθυνση των ακτών, το μήκος της σχετικής ακτής, το αν ένα νησί έχει καθοριστική σημασία σε μια ηπειρωτική ακτογραμμή και πολλά άλλα και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο…», προσθέτοντας, παράλληλα ότι τα δικαιώματα της Άγκυρας είναι αυτά που αγνοούνται. «Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας».

Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών λέγοντας: «Όλο αυτό τον καιρό λέμε ‘’για καθίστε, δεν μπορείτε να αγνοείτε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου’’. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια ήρεμη κατάσταση και να συζητάμε μεταξύ μας».