Τουρκία: Ακυρώθηκε η καταδίκη τρομοκράτη του ISIS που μετέφερε λαθραία γιλέκα αυτοκτονίας

Από το ανώτατο Εφετείο

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας ακύρωσε την καταδίκη του βομβιστή αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους Αχμέτ Ασελίχι, ενός 33χρονου Σύρου υπηκόου, ο οποίος διείσδυσε σε ομάδα προσφύγων προκειμένου να περάσει στην Τουρκία, αλλά συνελήφθη χωρίς να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor σε απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Εφετείο (Yargıtay) στις 10 Μαρτίου 2022, το δικαστήριο ανέφερε ότι η αστυνομία δεν διεξήγαγε ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με τους δεσμούς του Aselihi με το ISIS και ακύρωσε την καταδίκη του για κατηγορίες τρομοκρατίας που εκδόθηκε από κατώτερο δικαστήριο.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2016, όταν το φυλάκιο της χωροφυλακής Doğanpınar στη συνοριακή πόλη Oğuzeli της Τουρκίας στην επαρχία Gaziantep υπέκλεψε πληροφορίες που ανέφεραν ότι το ISIS θα εισήγαγε λαθραία εκρηκτικά στην Τουρκία χρησιμοποιώντας ως κάλυψη μια ομάδα προσφύγων, στο πλαίσιο σχεδιαζόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας σε μεγάλες τουρκικές πόλεις. Οι πληροφορίες ήταν συγκεκριμένες, καθώς αποκάλυπταν πού θα παραδίδονταν τα εκρηκτικά στους πράκτορες του ISIS.

Πέταξε τα σακίδια στην άκρη του δρόμου και κατάφερε να διαφύγει στο σκοτάδι

Η χωροφυλακή έστησε παγίδα στη γειτονιά όπου θα μεταφέρονταν τα εκρηκτικά στις 9 Φεβρουαρίου 2016, στη μέση της νύχτας. Ο Aselihi εμφανίστηκε με δύο σακίδια πλάτης γύρω στις 10 μ.μ. και άρχισε να τρέχει όταν τον εντόπισε η χωροφυλακή. Πέταξε τα σακίδια στην άκρη του δρόμου και κατάφερε να διαφύγει στο σκοτάδι μέσα από τους κοντινούς ελαιώνες.

Τα σακίδια περιείχαν τέσσερα γιλέκα αυτοκτονίας, 48 τεμάχια εκρηκτικών, 10 ηλεκτρικούς πυροκροτητές, τέσσερις χειροβομβίδες, ένα πιστόλι Beretta, έναν σιγαστήρα, καλώδια πυροδότησης, σφαίρες, μπαταρίες και ταινία. Η χωροφυλακή αντικατέστησε τα εκρηκτικά, τα όπλα και τα πυρομαχικά με εικονικά βάρη, ελπίζοντας ότι ο φυγάς θα επέστρεφε για να παραλάβει τα σακίδια που είχε αφήσει στην άκρη του δρόμου.

Όπως αναμενόταν, τρεις ώρες αργότερα ο Aselihi επέστρεψε στον τόπο του συμβάντος με ένα όχημα Ford για να παραλάβει τις σακούλες. Τις έβαλε στο πορτμπαγκάζ και έφυγε με ταχύτητα, αλλά δεν πήγε πολύ μακριά αφού συλληφθεί γρήγορα. Η μνήμη του κινητού του τηλεφώνου περιείχε επίσης βίντεο και φωτογραφίες της τρομοκρατικής ομάδας ISIS.

Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Gaziantep. Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, ο Aselihi ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος που πέταξε τα σακίδια και είπε ότι ο φίλος του από τη Συρία του τηλεφώνησε για να του ζητήσει να παραλάβει τις τσάντες, οι οποίες, όπως πίστευε, περιείχαν προσωπικά αντικείμενα.

Ωστόσο, κατά την ιατροδικαστική εξέταση βρέθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Aselihi στα γιλέκα αυτοκτονίας καθώς και στα εκρηκτικά, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν το ίδιο άτομο που είχε αφήσει τις τσάντες και αργότερα ήρθε να τις παραλάβει. Η απόφαση επικυρώθηκε και από περιφερειακό εφετείο (Gaziantep Bölge Idare Mahkemesi).

Στην απόφασή του το τρίτο τμήμα του Ανώτατου Εφετείου δεν έκανε ούτε μια αναφορά στα δακτυλικά αποτυπώματα και αντίθετα υποστήριξε ότι η χωροφυλακή διεξήγαγε ανεπαρκή έρευνα για να διαπιστώσει αν ο Aselihi ήταν ο άνθρωπος που πέταξε τις γεμάτες εκρηκτικά σακούλες στην άκρη του δρόμου. Το τμήμα αποφάσισε ομόφωνα να ανατρέψει την καταδικαστική απόφαση.

Το 3ο τμήμα του Ανώτατου Εφετείου (προηγουμένως το 16ο), το οποίο εξετάζει τις εφέσεις καταδικαστικών αποφάσεων για τρομοκρατία, είναι στελεχωμένο με ισλαμιστές και εθνικιστές που συμπαθούν τις τζιχαντιστικές ιδεολογίες. Το δικαστήριο έχει ιστορικό αθώωσης, αποφυλάκισης ή/και ανατροπής της καταδίκης ένοπλων τζιχαντιστών που είχαν καταδικαστεί σε κατώτερα δικαστήρια.

Ταυτόχρονα, το ίδιο δικαστήριο υπήρξε πολύ σκληρό στην επικύρωση των ποινών πολιτικών αντιφρονούντων, επικριτών, αντιπάλων και δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν άδικα με κατασκευασμένες κατηγορίες για τρομοκρατία, κατόπιν αιτήματος της ισλαμιστικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το 16ο Τμήμα, το οποίο εξετάζει ειδικά υποθέσεις τρομοκρατίας, δημιουργήθηκε το 2014 με ειδικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν. Σε μια παράξενη αλλαγή, το νέο τμήμα έλαβε εντολή να εξετάσει όλες τις υποθέσεις τρομοκρατίας, οι οποίες εξετάζονταν από το 9ο τμήμα για δεκαετίες. Η κυβέρνηση προσέλαβε 140 νέους δικαστές το 2014 και άλλους 100 το 2018 για να κυριαρχήσουν στο εφετείο. Οι δικαστές που διορίστηκαν στο τμήμα ελέγχθηκαν προσεκτικά από την κυβέρνηση Ερντογάν και η έδρα γέμισε με πιστούς της.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως πέρυσι, το τμήμα διοικείτο από έναν άνδρα με το όνομα Eyüp Yeşil, έναν 63χρονο δικαστή που περιγράφηκε ως σκληροπυρηνικός ισλαμιστής. Στα νιάτα του είχε στενή σχέση με το ισλαμιστικό κόμμα Εθνικής Σωτηρίας και την ιδεολογία της Εθνικής Άποψης (Milli Görus), την οποία ασπάζεται ο Ερντογάν.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Nordic Monitor